Volvo C40 Recharge otvara novu generaciju marke

Volvo C40 Recharge otvara novu generaciju marke

Volvo će do 2030. godine početi prodavati samo električne automobile. Njihov prvi model dizajniran da bude isključivo na električni pogon je upravo predstavljeni SUV C40 Recharge

Nedugo nakon objave da će do kraja desetljeća nuditi samo potpuno električne automobile, i da će ih prodavati isključivo putem webshopa, Volvo je predstavio i novi električni model kojim će započeti ovu eru velike elektrifikacije. Model C40 Recharge drugi je njihov 100% električni automobil, nakon 2019. godine predstavljenoga XC40 Recharge.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Volvo C40 Recharge prvi je model Volva dizajniran isključivo s električnim pogonom, i time zapravo predstavlja prvi automobil nove generacije “elektrificirane” marke. On je utjelovljenje budućnosti i pokazuje kamo Volvo stremi, kada su najavili potpunu promjenu filozofije i prelazak na isključivo strujni pogon.

Ugrađene Googleove usluge

Kao i nekoliko ranijih SUV-ova ove marke, C40 Recharge ističe se prepoznatljivim i dinamičnim stražnjim krajem i niskom linijom krova. Sprijeda, pak, donosi potpuno novu masku kojom će se dičiti i drugi “električari” ove marke, uz napredna pixel LED svjetla – što bi također trebala postati prepoznatljiva karakteristika Volvo modela u skorijoj budućnosti.

Na izradi infotainmenta sudjelovao je i Google, pa će C40 Recharge podržavati napredno povezivanje s Android mobitelima, glasovne naredbe kroz Google Assistant i slično. U skladu s novim trendovim au autoindustriji ovaj će model moći primati softverska ažuriranja preko Interneta, pa će (kao i Tesle danas) moći dobivati značajne nadogradnje i poboljšanja čak i nakon što izađe iz tvornice.

Prvi veganski Volvo

Za pogon su zadužena dva elektromotora, svaki na jednoj osovini. Baterija je kapaciteta 78 kWh, uz mogućnost brzog punjenja do 80% kapaciteta za 40 minuta. Početni planirani doseg ovog vozila bit će oko 420 kilometara, a plan je povećavati ga s vremenom putem spomenutih nadogradnji softvera. Snagu elektromotora iz Volva deklariraju na 402 KS, dok su za ubrzanje o 0 do 100 km/h naveli da bi trebalo iznositi 4,9 sekundi.

Ono što se zna jest da će Volvo C40 Recharge u serijsku proizvodnju krenuti ove jeseni, te da će se sklapati u njihovoj tvornici u belgijskom Ghentu, gdje i njegov “stariji brat” XC40 Recharge. Zanimljivo, bit će ovo i prvi potpuno “veganski” automobil Volva, što znači da u unutrašnjosti neće biti prirodne kože – baš kao što i priliči modernim vremenima i odgovara modernim kupcima na koje Volvo cilja.

YouTube MP3 - Hotmail
1