Volkswagenov I.D. Buzz odgođen za 2023. godinu

Volkswagenov I.D. Buzz odgođen za 2023. godinu

Iako se u prodajnim salonima trebao pojaviti već sljedeće godine, VW je odlučio električnu reinkarnaciju svojeg "hippie vana" odgoditi na godinu dana. Razlog, začudo, nisu problemi u logistici ili proizvodnji zbog pandemije koronavirusa, već promjena prioriteta u tvornici

Jedan od najiščekivanijih električnih modela iz Volkswagenove ponude, još otkako je prije četiri godine predstavljen kao koncept, zasigurno je I.D. Buzz. Nasljednik je to kultnog “hippie van” minibusa iz 50-ih godina prošlog stoljeća, službenog imena “Type 1 Microbus”. Reinkarnacijom ovog legendarnog vozila njemački proizvođač planira odgovoriti na potražnju kupaca i njihove zahtjeve za jednim takvim vozilom – izraženog hipsterskog stila, praktičnosti, ali i ekološke osviještenosti.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Izvorno je I.D. Buzz trebao na tržišta SAD-a, Europe i Kine stići 2022. godine, no kako se taj rok približio, u Volkswagenu su objavili da je rok za početak proizvodnje i prodaje novog hipsterskog električnog kombija pomaknut. Prema posljednjim dostupnim informacijama, ovaj bi se zanimljivi kombi trebao u salonima naći tek 2023. godine.

Iako smo posljednjih mjeseci, zbog korone, navikli na odgode svega i svačega, u slučaju I.D. Buzza odgađanje planova o početku proizvodnje nije uzrokovano pandemijom koronavirusa. Vodstvo Volkswagena je ovaj model prebacilo za 2023. godinu isključivo iz logističkih razloga.

Cargo ima prednost

On bi se trebao proizvoditi u njihovoj tvornici u njemačkom Hannoveru, i to u putničkoj i teretnoj inačici. Cargo varijanta I.D. Buzza prikazana je 2018., godinu i pol nakon najave putničkog “hippie vana”, i tada je rečeno kako bi se ona mogla na tržištu naći prije nego osnovni I.D. Buzz. Potražnja za električnim dostavnim vozilima očito je dovoljno velika, pa je sada VW odlučio prioritet dati teretnom modelu prije nego odluči proizvoditi i onaj “za široke mase”. Samim time neće biti vremena da se oba počnu sklapati iduće godine.

I.D. Buzz trebao bi imati elektromotor od 369 konjskih snaga i baterije kapaciteta 111 kWh, što bi mu trebalo omogućiti doseg od gotovo 500 kilometara između punjenja – koje bi se obavljalo brzim VW punjačima. Oni bi trebali omogućiti punjenje baterija do 80% kapaciteta za samo 30 minuta. U vozilo bi se moglo smjestiti do osam putnika ili pak preko 4.600 litara tereta.

Podijeli:
1