Volkswagen zbog WLTP-a povlači Golf GTI

Volkswagen zbog WLTP-a povlači Golf GTI

Prema navodima britanskog Autocara Volkswagen je zbog skorašnjeg stupanja na snagu novih emisijskih standarda, odnosno WLTP-a, odlučio povući trenutni Golf GTI s tržišta. Navodno se povlači samo osnovna GTI izvedba, dok će kupcima i dalje biti dostupan Golf GTI Performance, a do kraja godine bi mu se trebala pridružiti i produkcijska izvedba ranije studije GTI TCR.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Prema svemu sudeći trenutna sedma generacija Golfa do kraja svog životnog vijeka više neće biti dostupna u GTI verziji, a razlog je sasvim jednostavan. Naime, već sljedeće godine se očekuje dolazak osme generacije pa će GTI ponovno stići na tržište kao dio ponude tog noviteta. Drugim riječima, rehomologacija za WLTP standarde se jednostavno ne isplati za kratak period koji bi GTI sedme generacije još proveo na tržištu.

Također, Golf R i Leon Cupra su zbog WLTP-a izgubili 10 KS pa sada njihovi motori razvijaju 300, odnosno 290 KS. Pored Volkswagena, možemo kao primjer navesti BMW će prema svemu sudeći iz ponude isključiti trenutni M3 (F80) s obzirom da bi sljedeća generacija serije 3 trebala biti predstavljena tijekom sljedeće godine pa se uskoro može očekivati i nova M izvedba. Tehnički blizanac M4 će biti povučen iz prodaje na dva mjeseca unutar kojih će biti izvršena prilagodba WLTP-u te se vratiti na tržište jer se nasljednik očekuje tek 2020. Slične peripetije očekuju i neke druge proizvođače.

Podsjetimo, WLTP (Worldwide Harmonised Light Vehicle Test Procedure) će u rujnu zamijeniti raniji NEDC (New European Driving Cycle) i smatra se strožim i točnijim jer uključuje testiranja tijekom vožnje na cestama, a proizvođači su također obvezni u sva svoja vozila ugrađivati filtere čestica.

Podijeli:
1