Volkswagen zaustavlja proizvodnju električnih modela zbog manjka čipova

Volkswagen zaustavlja proizvodnju električnih modela zbog manjka čipova

Električni automobili Volkswagena, Audija i Cupre jedno vrijeme neće se sklapati u tvornicama u Zwickau i Dresdenu, što će rezultirati s oko 5 tisuća manje izrađenih primjeraka

Iako su do sada koliko-toliko odolijevali globalnoj nestašici čipova, ali i svih drugih komponenti za sklapanje automobila, u Volkswagenu su ovoga tjedna ipak morali nakratko pokleknuti. Pritisnuta problemima u lancu dobave, uprava jednog od najvećih svjetskih proizvođača bila je prisiljena zaustaviti proizvodnju električnih modela u svoje dvije tvornice u Njemačkoj.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Od ranije je poznato kako je Volkswagenova tvornica u njihovom sjedištu, u Wolfsburgu, bila “žrtvom” nedostatka čipova. U njoj je tako proizvodnja popularnih modela na fosilna goriva, poput Golfa i Tiguana, bila prekidana s vremena na vrijeme. Čipovi, koji u tvornice dolaze u ograničenim količinama, tada su bili preusmjeravani prema električnim modelima, za koje i u Volkswagenu smatraju da su budućnost njihove kompanije.

Problemi zahvaćaju i Audi i Cupru

Međutim, nastavak problema u opskrbi doveo je i do zastoja u tom segmentu. Ovoga tjedna odlučeno je da će se, prvi puta, zaustaviti proizvodne trake u pogonima u Zwickau i Dresdenu, u kojima se sklapaju električni automobili. Rezultat toga bit će oko 5 tisuća proizvedenih automobila manje od plana.

Zastoj u proizvodnji zahvatit će Volkswagenove modele ID.3 i ID.4, ali i Audijev Q4 e-tron te Cupra Born, dakle najpopularnije električne modele iz ponude ovog koncerna. Slijedom toga i isporuka kupcima bit će pod znakom pitanja u narednom razdoblju.

Spomenutih 5 tisuća vozila, koja neće biti proizvedena na vrijeme, neće značajno ugroziti ukupne rezultate Volkswagena (naravno, ako zastoj potraje samo tjedan dana). U proteklom tromjesečju VW Grupa isporučila je ukupno 122.100 električnih automobila, što je čak 109% više nego u istom razdoblju lani.

YouTube MP3 - Hotmail
1