Volkswagen ulaže 20 milijardi eura u tvornice baterija u Europi

Volkswagen ulaže 20 milijardi eura u tvornice baterija u Europi

Nova tvrtka Volkswagena i njegovih partnera, PowerCo, trebala bi postati vodeći europski proizvođač baterija za električna vozila i srodnih tehnologija, s čak šest gigatvornica u Europi do 2030. godine

Volkswagen Grupa je ovoga tjedna položila kamen temeljac u njemačkom mjestu Salzgitter, jugoistočno od Hannovera, gdje će tijekom naredne dvije godine niknuti prva u nizu njihovih gigatvornica baterija. Ulaganje u projekt “baterijske ofenzive” koju Volkswagen ovime pokreće na razini je od 20 milijardi eura. Potencijalna godišnja prodaja generirana tim ulaganjem već sada se procjenjuje na također 20 milijardi eura, uz zapošljavanje barem 20 tisuća ljudi na području Europe, od čega 5 tisuća u Salzgitteru.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

PowerCo bi tako trebao postati europski lider u proizvodnji baterija te svojim rješenjima opskrbljivati ne samo Volkswagen Grupu, već i ostatak autoindustrije te druge grane energetskog sektora, primarno izrađujući baterije za električne automobile i pohranu električne energije, dobivene iz obnovljivih izvora, u domovima.

Veliki planovi do 2030.

U Salzgitteru će biti smještena centrala nove tvrtke, kao i prva od ukupno šest planiranih gigatvornica, koje bi trebale biti izgrađene do 2030. godine. Lokacija druge već je poznata, to je španjolska Valencia, a za naredne tri postupak odabira je već u tijeku. Osim šest tvornica u Europi, PowerCo već razmatra i mogućnost izgradnje sličnih pogona na sjevernoameričkom kontinentu.

Radove je službeno otvorio njemački kancelar Olaf Scholz

Svaka od tih tvornica bit će 100% pogonjena energijom iz obnovljivih izvora, bit će stvorena s recikliranjem i potpuno zatvorenim proizvodnim ciklusom na umu. Početak proizvodnje u prvoj od njih planiran je za 2025. godinu. Ona će imati kapacitet proizvodnje baterija od 40 GWh godišnje, što je otprilike dovoljno za pola milijuna električnih automobila. Ukupni kapacitet šest europskih gigatvornica do 2030. trebao bi biti 240 GWh, uz planirano smanjenje troškova proizvodnje za čak 50% do kraja desetljeća.

YouTube MP3 - Hotmail
1