Volkswagen sprema Golf R420?

Volkswagen sprema Golf R420?

Već neko vrijeme svijetom auto industrije kruže glasine o tome kako Volkswagen namjerava lansirati novu R izvedbu modela Golf koja bi navodno razvijala snagu od oko 420 KS. U posljednje vrijeme su se na Nürburgring zaredala viđenja novog prototipa koji zvukom i ponašanjem na stazi ukazuje na to da je riječ o nešto posebnom Golfu.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Za sada nije jasno o kakvom je točno modelu riječ, no mnogi smatraju kako su u VW-u odlučili u Golf ugraditi 2,5-litreni 5-cilindrični turbo iz kojeg je moguće izvući snagu od 420 KS, odnosno 20 KS više od Audija RS3. O kakvom bi se Golfu u tom slučaju radilo još bolje govori podatak da bi takva izvedba bila čak 120 KS snažnija od nedavno osvježenog Golfa R koji je zbog usklađivanja s WLTP-om izgubio 10 KS.

Isti izvori navode kako bi ta verzija još uvijek nepoznatog imena standardno bila opremljena 4Motion sustavom pogona na sva četiri kotača te cijelim nizom drugih unaprjeđenja koja bi ga odvojila od ostatka ponude i učinila, takoreći, kraljem hot hatch segmenta. Takav Golf bi bio izravna konkurencija budućem Mercedes-AMG-u A 45 te bi nadvisio i spomenuti RS3 Sportback pa se zbog toga vjeruje kako će se raditi o vozilu limitirane serije.

Također, njegovo lansiranje bi bio i svojevrsni oproštaj od trenutne, sedme generacije Golfa i priprema za skorašnji dolazak Golfa VIII koji se očekuje tijekom sljedeće godine.

S druge strane ima i onih koji se slažu s time da bi se VW mogao na ovaj način pozdraviti s Golfom VII, no da će posebna R verzija ipak imati dodatno dotjerani 2,0-litreni 4-cilindrični turbo iz modela Golf R. Snaga tog motora bi ipak bila nešto manja od 400 KS.

Za sada je sve navedeno u sferi nagađanja, no s obzirom kako se proizvodni vijek sedme generacije Golfa približava kraju za pretpostaviti je da nećemo još dugo čekati na saznanje kako će se VW pozdraviti s tim automobilom.

Podijeli:
1