Volkswagen se oprašta s Bubom na utrci Mille Miglia

Volkswagen se oprašta s Bubom na utrci Mille Miglia

Mille Miglia je jedna od najpoznatijih cestovnih utrka na svijetu. Njena povijest seže sve do 1927, a mnogi ju obožavaju jer vodi sudionike 1000 milja (oko 1.600 km) kroz Italiju. Od Brescie do Rima i natrag. Ovogodišnje izdanje je jučer započelo i trajat će do 18. svibnja. Kako bi obilježio skori kraj proizvodnje Bube, Volkswagen je odlučio nastupiti na ovoj utrci s dva primjerka tog automobila.

Naime, Volkswagen je pomogao oblikovati povijest utrke Mille Miglia tijekom 1950-ih, a upravo su Bube u tome odigrale značajnu ulogu. Točnije, Bube unaprjeđenih performansi su završile na mnogo višim mjestima u poretku nego što se očekivalo, prvenstveno zahvaljujući njihovoj pouzdanosti. Primjerice, Paul-Ernst Strähle mnoge je iznenadio 1954. sa svojom Bubom iz 1948. pod nazivom “Dapferle”. Opremio ju je s dijelovima iz Porschea 356 i odnio pobjedu u klasi 1300cc te treće mjesto u klasi 1500cc.

No, vratimo se u sadašnjost i recimo da se Brescia jučer pretvorila u muzej automobila na otvorenom, a među 430 starih automobila na Piazza della Vittoria su se nalazile i dvije posebne VW Bube.

Prva je Buba Ovali koja je tzv. autentična replika modela iz 1956. izrađena od strane Volkswagen Classica 2011. godine, a njen porscheov motor razvija snagu od 75 KS. Druga je Buba Pretzel koja je sastavljena prema izvornim dokumentima za model Dapferle i Strähleovoj prijavi za Mille Miglia iz 1954. godine. Ovaj model razvija snagu od 60 KS.

Proizvodnja Bube će završiti ovog ljeta kada posljednji primjerak siđe s proizvodne linije. Preko 70 godina nakon početka proizvodnje te 21 godinu nakon lansiranja Nove Bube, vrijeme je da se konačno oprostimo od ove legende. Volkswagen će taj događaj vjerojatno popratiti na prigodan način, a vrijedi reći i da će lansirati posebnu Final Edition verziju.

Podijeli:
1