Volkswagen proslavio 70. rođendan modela Bulli

Volkswagen proslavio 70. rođendan modela Bulli

Volkswagen Hrvatska je proslavio sedamdeseti rođendan modela koji je obilježio cijelu jednu eru ovog njemačkog proizvođača gotovo kao Buba. Riječ je dakako o modelu službenog naziva Volkswagen Type 2, odnosno Transporter, no pod tim ga imenom ustvari malo ljudi zna jer su mu vremenom dani mnogi razni nadimci, a među njima možda najpoznatiji je Bulli, koji je ustvari složenica od Bus-Lieferwagen.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Mnogi ga širom svijeta znaju kao bus, Microbus, Kombi, Kleinbus, Volksie Bus, Rugbrød (raženi kruh), Pão-de-Forma (štruca kruha), Minibus, hippie-mobile, hippie bus, hippie van i sl. U svakom slučaju kako ga god zvali jedno je sigurno ni jedan drugi automobil, osim možda spomenute Bube, nije stekao takvu karizmu.

Razlozi za to su vrlo jednostavni. Prvo, riječ je o vozilu čija su prva i druga generacija mogle pohvaliti onim što najkraće možemo opisati kao “bezvremenski dizajn.” Drugo, i još važnije, Buli je kupcima ponudio neograničenu slobodu kretanja i mobilnosti kao ni jedan automobil prije njega. Dakle, jednostavan, praktičan, pristupačan i simpatičan. Dobitna kombinacija u svakom pogledu, nastala gotovo slučajno.

Točnije, prilikom posjeta Wolfsburgu krajem 40-ih godina prošlog stoljeća nizozemski uvoznik VW-a Ben Pon se toliko oduševio priručnim tvorničkim vozilom za prijevoz ploča da mu se u glavi odmah rodila misao o transportnom vozilu koje će biti jednostavni, robusno te ekonomično. Prije točno 70 godina svoju je ideju stavio na papir.

Upravljač pomaknut skroz prema naprijed, motor otraga i ravna podnica prtljažnog prostora za lak utovar i prijevoz robe. Iz kombinacije vozila za prijevoz putnika i dostavnjaka se rodila i spomenuta kombinacija Bulli, odnosno Bus- Lieferwagen (njem. liefer – dostava), a ostalo je povijest.

Sedam desetljeća i šest generacija kasnije Transporter ne prestaje privlačiti nove kupce i poklonike, a nabrojati za koje je sve namjene korišten je gotovo nemoguće. Budućnost se također čini svijetlom jer Volkswagen početkom idućeg desetljeća namjerava lansirati produkcijsku izvedbu konceptnog modela I.D. Buzz, a taj bi automobil trebao biti istinski duhovni nasljednik originalnog Bullija.

Podijeli:
1