Volkswagen pričao o rasvjeti budućnosti, a najavio novi Golf?

Volkswagen pričao o rasvjeti budućnosti, a najavio novi Golf?

Volkswagen je predstavio svoju viziju automobilske rasvjete budućnosti u kojoj prednja i stražnja svjetla automobila rade puno više od toga da samo osvijetle put ispred vozila ili signaliziraju trenutnu poziciju automobila. Naime, u Volkswagenu vjeruju da automobilska rasvjeta može puno više od toga pa i komunicirati s ostalim sudionicima u prometu, a sve u cilju dodatnog povećanja sigurnosti.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Uz sigurnost rasvjeta može biti iskorištena za dodatnu personalizaciju vozila, a u budućnosti u kojoj se očekuje sve veća prisutnost autonomno upravljanih vozila u kojoj će izostati međusobna interakcija vozača nova interaktivna rasvjeta će dobiti novu funkciju komunikacije.

Ova interaktivna rasvjeta će uključivati tzv. micro-pixel HD prednja svjetla s oko 30.000 svjetlosnih jedinica koje mogu projicirati poruke na prometnicu. Također, ova tehnologija se može omogućiti nove sustave pomoći vozaču kao što su tzv. Optical Lane Assist koji projicira voznu traku ispred automobila. Ovim sustavom vozaču se daje precizna informacija o širini njegovog automobila i razdaljini do rubova prometnice, može se označiti zavoj koji je teže vidljiv i sl.

Nadalje, tu su i matrix LED stražnja svjetla koja će moći ispisivati poruke upozorenja primjerice na zaustavljeno vozilo u kvaru, prometni zastoj i sl, a sustav Optical Park Assist će povećati sigurnost prilikom manevriranja vozilom, točnije moći će na prometnicu projicirati putanju vozila kako bi upozorio druge sudionika u prometu da traje primjerice postupak parkiranja vozila unatrag.

Sve u svemu ovi bi sustavi funkcionirali povezani sa sustavima autonomnog upravljanja te putem komunikacije vozilo-vozilo / vozilo – prometna infrastruktura. Također, kontrolirao bi ih i sam vozač. Volkswagen trenutno vrši testiranja više različitih sustava buduće rasvjete u istraživačkom centru u Wolfsburgu u 100 m dugačkom, 15 m širokom i 5 m visokom prostoru koji simulira uvjete noćne vožnje. Time je razvojni proces skraćen jer nema potrebe za stvarnim noćnim vožnjama.

Na kraju dodajmo kako se čini da se na jednoj od nekoliko priloženih fotografija nalaze stražnja svjetla automobila koji se trenutno ne nalazi u VW-ovoj ponudi, a vrlo je izgledno da bi upravo tako mogla izgledati stražnja svjetla novog Golfa. Također, slična su konceptnom Golfu GTI TCR. Drugim riječima, VW je možda u vijest o svjetlima podmetnuo prvi teaser osme generacije modela Golf. Ovakva skrivena najava nije neuobičajena praksa među automobilskim proizvođačima.

Podijeli:
1