Volkswagen predstavio novi Touareg

Volkswagen predstavio novi Touareg

Nakon poduže najavne kampanje Volkswagen je predstavio novu, treću generaciju svog velikog SUV-a, odnosno modela Touareg koji će kupce privlačiti manjom masom, naprednom tehnologijom, bogatom opremom, pouzdanom motorizacijom i umjerenim dizajnom.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Novi Touareg se dakako temelji na MLB Evo platformi koju dijeli s audijevim Q7, porscheovim Cayenneom te lamborghinijevim Urusom, a to je dijelom rezultiralo i rastom vanjskim dimenzija što se pak pozitivno odrazilo na ponudu prostora u unutrašnjosti automobila. Konkretnije, Touareg će ubuduće biti 77 mm dulji, 44 mm širi te 7 mm niži. Zapremina prtljažnika je narasla sa 697 na 810 l, a masa je smanjena za 106 kg što se prije svega ima zahvaliti većoj upotrebi aluminija te lakšeg čelika.

Dizajn nove generacije je usklađen s ostalim VW-ovim novitetima i trenutnim dizajnerskim izričajem ove modelne obitelji. Prije svega to možemo vidjeti na prednjem kraju vozila gdje se posebno ističe nova, odnosno u potpunosti redizajnirana maska i s njom spojena Matrix LED svjetla, a glavni uzor je svakako bio model Arteon. Pozadina i bočne strane nisu nisu prošle kroz tako velike izmjene, no dotjeravanja su više nego očita pa je Touareg sada osjetno elegantniji te se svakako više ističe među sve brojnijom konkurencijom. Priču o vanjskom dizajnu zaokružuju naplaci veličine između 18 i 21 cola.

Ipak glavni adut novog Touarega je njegov interijer. Naime, s ovim će modelom biti dostupna 12-inčna instrumentna ploča te središnji zaslon infotainment sustava dijagonale 15 inča. Općenito broj prekidača je smanjen, a preglednost i jednostavnost unaprjeđene. Bogata oprema s posebnim naglaskom na sigurnost i pomoći vozaču će privući veliki broj kupaca. Vrijedi dodati i kako će Touareg biti dostupan sa sustavom upravljanja na sva četiri kotača, sustavom night-vision, prilagodljivim zračnim ovjesom, masažnim sjedalima, najvećim panoramskim krovom u jednom VW-u i sl.

Novi će Touareg na europska tržišta stići s dva 3,0-litreni turbo V6 dizelska motora snage 170 i 210 kW, odnosno 231 i 286 KS. Do kraja godine će im se pridružiti i benzinski V6 snage 250 kw, odnosno 340 KS, a u konačnici bi vrh ponude trebao činiti dizelski 4,0-litreni V8 snage 310 kW, odnosno 421 KS. Također, u ponudi će se naći i plug-in hibridna verzija kombinirane snage 270 kW (367 KS).

Prethodnici su prodani u oko milijun primjeraka, a kada tome dodamo i činjenicu rasta popularnosti SUV-ova jasno je da u VW-u imaju velika očekivanja od ovog automobila. Kako bi se ona ostvarila novi je Touareg dobio svu moguću trenutnu tehnologiju koju marka VW može ponuditi u ovom trenu. Time je Touareg “pomaknut upmarket”, no konačna cijena još uvijek nije poznata.

Podijeli:
1