Volkswagen predstavio najbrži Golf GTI

Volkswagen predstavio najbrži Golf GTI

Volkswagen je na godišnjem okupljanju svojih poklonika na austrijskom Wörtherseeu prestavio novu verziju modela Golf GTI koja će kada stigne tržište biti najbrži Golf GTI. Konkretnije, puni naziv ovog vozila je Golf GTI TCR i trenutno se vodi kao koncept, no iz VW-a je već potvrđeno da će proizvodnja ovog vozila krenuti u drugoj polovici ove godine.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Kako možete i sami pretpostaviti oznaka TCR nam ustvari govori da je riječ o vozilu inspiriranom trkaćim Golfom koji se natječe u TCR-u, odnosno Touring Car Racing prvenstvima, a pokreće ga 2,0-litreni 4-cilindrični motor snage 290 KS te najvećeg okretnog momenta od 370 Nm koji je dostupan već pri 1600 o/min.

Ovaj je motor uparen s dorađenim 7-stupanjskim automatskim DSG mjenjačem te pogonom na prednje kotače opremljenim standardnim diferencijalom s blokadom proklizavanja. VW za sada nije objavio nikakve podatke o ubrzanju, no rekli su da će kupcima biti omogućeno dizanje brzine s elektronički ograničenih 250 km/h na 264 km/h. Nešto snažniji Clubsport S je dostizao 260 km/h.

Uz spomenuto najsnažniji tvornički Golf GTI će dobiti i snažnije kočnice, bolji sustav hlađenja motora, standardne 18 i opcijske 19-colne kotače, dotjerani ovjes s mogućnošću spuštanja podnice za dodatnih 20 mm.

Novosti kod vanjskog izgleda predstavljaju novi branici i stražnji difuzor, novi završeci ispunih cijevi i sl, a vrijedi reći i kako će produkcijski Golf GTI TCR biti opremljen akrapovičevim ispuhom koji je dosada bio opcija na Golfu R. Što se unutrašnjosti tiče tu su nove presvlake te razni manji ukrasni detalji.

Na kraju dodajmo kako se očekuje da Golf GTI TCR neće biti kupcima, poput ranijeg Clubsporta, dostupan samo u ograničenoj seriji. S druge strane TCR verzija će na tržište stići svega nekoliko mjesci premijere nove generacije Golfa. Drugim riječima, TCR bi vrlo lako mogao biti labuđi pjev Golfa sedmice.

Podijeli:
1