Volkswagen predstavio konceptni I.D. Buzz, Microbus budućnosti

Volkswagen predstavio konceptni I.D. Buzz, Microbus budućnosti

Volkswagen je na detroitskom salonu automobila predstavio konceptni model I.D. Buzz, a riječ je o izravnoj studijskoj najavi drugog produkcijskog električnog vozila, koje će slijediti produkcijsku izvedbu pariškog koncepta I.D. te daljnjem razvoju prošlogodišnje studije BUDD-e.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Buzz pokreće električni pogonski sklop kojeg čine dva električna motora, jedan na prednjoj i jedan na stražnjoj osovini, kombinirane snage od 375 KS te baterija kapaciteta 111 kWh. Pogon je dakle na sva četiri kotača, a ovaj će automobil ubrzati do 100 km/h za oko 5 sekundi, dok će mu se autonomija kretati između 400 i 450 km. Najveća brzina je elektronički ograničena na 160 km/h.

Kao jednu od najvažnijih značajki pogonskog sklopa ovog automobila njegov proizvođač ističe činjenicu da je 80% kapaciteta moguće napuniti za manje od 30 minuta uz punjač snage od 150 kW.

Dakako, Buzz se temelji na volkswagenovoj MEB platformi, a potvrđeno je i kako bi produkcijsku verziju mogao pokretati jedan motor (stražnji) uparen s nešto manjom baterijom. Drugim riječima, radit će se o nešto slabijoj izvedbi, no s manje kilograma i slabijim performansama slabija baterija bi omogućila barem jednaku autonomiju.

Dizajn vanjštine je vrlo prepoznatljiv te čini odličnu kombinaciju modernih i retro elemenata, a unutrašnjost nudi prostor za osmero putnika te bogatu opremu i moderno uređenje s naglaskom na komforu i infotainmentu. Detroitska studija je dakako opremljena i sustavom autonomnog upravljanja za kojeg u VW-u predviđaju kako će se naći na tržištu do sredine sljedećeg desetljeća.

Produkcijska izvedba ove studije na tržišta bi trebala stići već do kraja ovog desetljeća.

YouTube MP3 - Hotmail
1