Volkswagen predstavio ID.3!

Volkswagen predstavio ID.3!

Buba, Golf, ID.3. Ova prva rečenica, odnosno imena triju automobila dovoljno govori o tome što ID.3 znači za Volkswagen, odnosno što bi ID.3, prema službenom priopćenju, trebao značiti za najvećeg njemačkog proizvođača automobila. Naime, s ovim automobilom VW okreće novu stranicu svoje povijesti i pokreće ambiciozan plan elektrifikacije svoje ponude te ističe kandidaturu da preuzme vodeće mjesto među svjetskim proizvođačima i u budućnosti.

ID.3 će biti prvi od mnogih VW-ovih modela (te modela drugih marki unutar Grupe VW) koji će se temeljiti na platformi MEB. Što se karoserijskog oblika tiče, radi se o klasičnom hatchbacku s petorim vratima, koji će ovisno o tome koja je baterija u njega ugrađena svojim putnicima ponuditi autonomiju do 550 km.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Baterija je ugrađena u podnicu kako bi se smanjio utjecaj na ponudu prostora unutar putničke kabine te snizilo težište vozila. Motor je postavljen na stražnju osovinu i uparen je s 1-stupanjskim mjenjačem. Ukupna masa vozila iznosi 1.720 kg, a koeficijent otpora zraka je 0,267.

Kupcima će biti ponuđene tri baterije različitog kapaciteta. Bazni model će imati kapacitet od 45 kWh što će mu omogućiti autonomiju od oko 330 km (WLTP). Sredinu ponude će činiti verzija kapaciteta baterije od 58 kWh, a autonomija će mu se kretati oko 420 km. Ovo će biti jedina opcija dostupna s verzijom ID.3 1ST s kojom će ovaj novitet izaći na tržište.

Vrh ponude će činiti izvedba opremljena baterijom kapaciteta 77 kWh. Ovaj će model svojim putnicima ponuditi autonomiju od oko 550 km. Uz brzi punjač snage do 100 kW baterija bi se trebala napuniti za autonomiju od oko 250 km za svega 30 minuta.

Nadalje, ovaj će automobil biti pogonjen s električnim motorom snage 150 kW, odnosno 204 KS te najvećeg okretnog momenta od 310 Nm. Ulazna verzija će pak dobiti motor snage 150 KS i istog okretnog momenta.

Konkretnih podataka o performansama za sada nema, no iz VW-a kažu da će mu najveća brzina biti elektronički ograničena na 160 km/h. Također, s obzirom na snagu, moment i činjenicu da će imati pogon na stražnje kotače ID.3 bi, prema riječima svog proizvođača, trebao biti vrlo agilno i živahno vozilo.

Što se vanjštine tiče ID.3 je jednostavno, no atraktivno dizajnirano vozilo s očitim obiteljskim crtama. Slično je i s modernim interijerom kojim dominiraju digitalni zasloni instrumentne ploče te infotainmenta. Prilikom lansiranja kupcima će biti dostupan paket opreme 1ST, koji će ponuditi vrlo bogatu standardnu opremu poput satelitske navigacije, grijanih prednjih sjedala i upravljača, 18-colnih kotača i sl. U osnovi ovaj je paket usporediv s paketom Comfort, a kasnije će stići skuplji i jeftiniji paketi.

Proizvodnja ovog automobila će započeti u studenom, a iz VW-a je potvrđeno kako su do sada zaprimili preko 30.000 narudžbi. Za tzv. ulaznu verziju će na njemačkom tržištu biti potrebno izdvojiti manje od 30.000 eura. Prve isporuke će krenuti u prvoj polovici 2020.

Podijeli:
1