Volkswagen predstavio I.D. R Pikes Peak

Volkswagen predstavio I.D. R Pikes Peak

Grupa Volkswagen želi biti predvodnik elektrifikacije automobilske industrije pa je stoga sasvim razumljivo da svoje električne mišiće vježbaju na razne načine, a jedan od njih je i razvoj posebnog trkaćeg vozila za američki Pikes Peak, odnosno tzv. Utrku ka oblacima.

Volkswagen nam je već ranije predstavio vanjski izgled ovog automobila, a sada su otkrivene i tehničke specifikacije ove električne zvijeri. Tako saznajemo da će I.D. R Pikes Peak pokretati dva električna motora kombinirane snage od 500 kW, odnosno 680 KS te najvećeg okretnog momenta od 650 Nm.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Ako vas ove brojke nisu posebno impresionirale vjerojatno ćete promijeniti mišljenje kada saznate da ovo vozilo teži svega 1.100 kg. Drugim riječima, uz vrhunska aerodinamička svojstva I.D. R Pikes Peak će do 100 km/h ubrzati za samo 2,25 sekundi. Proizvođač tvrdi da je to brže od bolida Formule 1 i Formule E.

Najveća brzina za sada nije poznata, no kod ove utrke koja se sastoji od 156 zavoja je ionako puno važnije ubrzanje. S obzirom da je riječ o trkaćem vozilu autonomija je u potpunosti podređena performansama, a u baterijama će svakako biti dovoljno struje za uspon dugačak 20 km.

Kao će se I.D. R Pikes Peak nositi s ostatkom konkurencije u klasi Unlimited ćemo saznati 24. lipnja, a za upravljačem će se nalaziti prošlogodišnji pobjednik Romain Dumas.

Podijeli:
1