Volkswagen predstavio hibridni sustav novog Golfa

Volkswagen predstavio hibridni sustav novog Golfa

Volkswagen je iskoristio bečki Vienna Motor Symposium za predstavljanje jednog od hibridnih pogonskih sklopova koji će se naći u ponudi nove generacije modela Golf. Točnije, riječ je o tzv. blagom hibridu s 48-voltnim električnim sustavom.

Njemački proizvođač navodi kako je riječ o pogonskom sustavu opremljenom s 48V litij-ionskom baterijom te s 48V i remenom pokretanim elektropokretačem-generatorom koji će pak biti uparen s električnim motorom. Potonji omogućuje prikupljanje energije, ali služi i kao booster.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

U funkciji prikupljanja energije električni motor pretvara kinetičku energiju u električnu i pohranjuje ju u litij-ionsku bateriju koja se nalazi ispod suvozačkog sjedala. Ta se energija kasnije upotrebljava za “električnu pomoć” klasičnom motoru prilikom ubrzavanja.

Ovaj blagi hibridni sustav također isključuje motor s unutrašnjim izgaranjem čim vozač makne nogu s papučice gasa. Iz Volkswagena kažu da se motor “uključuje i isključuje bez odgode” te da taj proces proizvodi minimalne vibracije. Drugim riječima, vozač to ne bi trebao gotovo ni osjetiti. Zahvaljujući ovakvom rješenju, Golf će uštedjeti oko 0,4 l goriva na svakih 100 km.

U početku prodaje ovaj sustav će biti ponuđen s 1,0 i 1,5-litrenim EA211 motorima koji su upareni s automatskim DSG mjenjačima s dvije spojke. Sustav će se zatim postupno proširiti na druge motore i modele.

Iako će blagi hibridni sustav poboljšati potrošnju goriva i smanjiti emisiju štetnih plinova, u Volkswagenu ističu da je “najučinkovitiji način smanjenja emisija CO2 proširenje upotrebe električnih vozila”. Podsjetimo, VW će u Frankfurtu službeno predstavit model ID.3 o kojem više možete pročitati ovdje.

Podijeli:
1