Volkswagen potvrdio suradnju s Fordom, zanijekao udruživanje

Volkswagen potvrdio suradnju s Fordom, zanijekao udruživanje

U posljednjih mjesec dana svijetom auto industrije kolaju razne glasine o suradnji Grupe Volkswagen i američkog Forda. Neke idu i toliko daleko da upućuju na mogućnost povezivanja, odnosno udruživanja ova dva proizvođača automobila, no prema svemu sudeći čini se kako su glasine bile pretjerane.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Naime, glavni izvršni direktor Grupe Volkswagen Herbert Diess je potvrdio kako će ova dva proizvođača surađivati na području razvoja komercijalnih vozila i da je to osnova njihova kooperacije, no dodao je da su “prepoznati i drugi potencijalni oblici suradnje”. Ipak, zanijekao je ikakvu mogućnost vlasničkog povezivanja ova dva proizvođača rekavši kako to nikada nije bio niti predmet razgovora.

Nadalje, Diess je otkrio da je Grupa VW donijela odluku o povećanju svog ulaganja u električnu mobilnost i autonomne sustave upravljanja u narednih pet godina s 34 na 44 milijarde Eura. Od toga će oko 30 milijardi biti utrošeno u električnu mobilnost, što uključuje sve od platformi do pogonskih sklopova te razvoj prateće infrastrukture.

Upravo je područje električne mobilnosti ono za koje se pretpostavlja kako postoji najveći interes za suradnjom s obzirom na očekivanja da se u narednom desetljeću uvelike poveća potražnja za takvom vrstom vozila. Slično vrijedi i za sustave autonomnog upravljanja. Dakako, suradnja je moguća i na raznim drugim područjima na kojima jedan od ovih proizvođača u ovom ili onom pogledu zaostaje za drugim te može iskoristiti njegove komparativne prednosti za svoj boljitak.

Podijeli:
1