Volkswagen potvrdio frankfurtsku premijeru modela ID.3

Volkswagen potvrdio frankfurtsku premijeru modela ID.3

Za manje od dva tjedna Volkswagen će na ovogodišnjem izdanju frankfurtskog auto salona predstaviti produkcijsku izvedbu električno pokretane studije ID. Riječ je o modelu ID.3, a Nijemci ovaj model najavljuju kao vozilo koje će kupcima ponuditi “vrhunski dizajn, impresivna vozna svojstva, veliku autonomiju i prostrani interijer.”

Kada u obzir uzmemo da u VW-u važnost ovog automobila izjednačavaju s Bubom i Golfom jasno je što od njega očekuju i što bi ovo vozilo trebalo značiti za budućnost njemačkog automobilskog diva. ID.3 bi kupcima trebao biti dostupan za relativno kompetitivnu cijenu kada je riječ o električno pokretanim automobilima. Točnije, u Njemačkoj će za tzv. bazni model biti potrebno izdvojiti manje od 30.000 eura.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Podsjetimo, ID.3 će se temeljiti na modularnoj MEB platformi. Kupcima će biti dostupno nekoliko izvedbi, a proizvođač jamči vrlo veliku ponudu prostora u unutrašnjosti s obzirom na kompaktne dimenzije. Još važnije od toga su dakako tehničke specifikacije.

Konkretnije, ID.3 će biti dostupan s tri baterije različitog kapaciteta. Bazna izvedba će biti opremljena baterijom kapaciteta 45 kWh i to bi trebalo biti dovoljno za autonomiju od oko 330 km (WLTP). U srednji model će se ugrađivati baterija kapaciteta 58 kWh i autonomija će mu se kretati oko 420 km. To izvedba će dolaziti s baterijom kapaciteta 77 kW o to bi trebalo biti dovoljno za autonomiju od oko 550 km.

Sve će izvedbe podržavati punjače snage do 100 kW. Njegovom upotrebom bazna izvedba će za otprilike pola sata napuniti za oko 290 km dometa. Proizvođač jamči da će baterije zadržati svoj kapacitet 8 godine, odnosno oko 160.000 km.

Za sada znamo i da će ID.3 imati motor snage 150 kW, odnosno 204 KS. Izgledno je da je ovo podatak za top izvedbu, dok bi manji kapacitet trebala pratiti i nešto slabija izvedba motora. U svakom slučaju uz pogon na stražnje kotače, ID.3 će biti zabavan za vožnju.

Proizvodnja ovog automobila će krenuti krajem godine, a prve isporuke kupcima su planirane za sredinu iduće godine. VW je do sada zaprimio nekoliko desetaka tisuća narudžbi za ID.3, a nakon njega će slijediti električni crossover ID Crozz te drugi ID modeli.

Podijeli:
1