Volkswagen Passat proizveden u preko 30 milijuna primjeraka

Volkswagen Passat proizveden u preko 30 milijuna primjeraka

Prvi Passat je proizveden u Wolfsburgu 14. svibnja 1973, a na tržište je stigao nedugo zatim kao zamjena za VW 1600. U odnosu na svog prethodnika sa stražnjim pogonom i otraga smještenim zrakom hlađenim motorom, Passat je imao pogon na prednje kotače, sprijeda smješteni vodom hlađeni motor te se bazirao na, tada, modernoj čeličnoj šasiji.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Volkswagen je u 46 godina proizveo preko 30 milijuna primjeraka ovog automobila. Time je Passat postao drugi najpopularniji model u povijesti ovog proizvođača odmah iza Golfa (više od 35 milijuna primjeraka). Svojim uspjehom je daleko nadvisio i legendarnu Bubu koja je proizvedena u 21,5 milijuna jedinica.

Slavljeničko, 30-milijunto vozilo je sišlo s proizvodnih traka u njemačkom Emdenu 3. travnja, a radilo se o Passatu GTE Variant s 1,4-litrenim TSI benzincem i kombinirane snage 160 kW, odnosno 218 KS te s električnom autonomijom od 55 km, za što je zaslužna nova litij-ionska baterija kapaciteta od 13 kWh. Ovaj plug-in hibridni karavan će u narednih nekoliko mjeseci služiti kao novinarsko vozilo za razne međunarodne medije koji će izvještavati o Passatu i ovom dostignuću.

Passat se prodaje širom svijeta, odnosno riječ je o tzv. globalnom modelu. S obzirom na želju da se ugodi različitim zahtjevima kupaca u različitim dijelovima svijeta se prodaju ponešto drugačije izvedbe Passata. Najnaprednija je ona koja se trenutno prodaje u Europi.

Podsjetimo, osvježena izvedba trenutne europske generacije Passata je nedavno predstavljena u Ženevi. Svoje kupce će privući redizajnom vanjštine i interijera, bogatijom opremom, novim mogućnostima personalizacije vozila (boje karoserije, kotači, dodatna oprema…) te višim stupnjem sigurnosti, kao i dotjeranom motorizacijom.

Podijeli:
1