Volkswagen odustaje od Passata i Arteona u Europi

Volkswagen odustaje od Passata i Arteona u Europi

Popularnost SUV modela, električnih vozila i Škodinog Superba, kao i logistički problemi s proizvodnjom, nagnali su koncern Volkswagen da, najvjerojatnije od 2023., prestane na europskom tržištu nuditi svoje dvije limuzine. U prodaji će, prema sadašnjim planovima, ostati samo karavanski model Passata

Jedna od najpopularnijih limuzina na našem, ali i europskom tržištu, Volkswagenov Passat, mogao bi se u skorijoj budućnosti prestati proizvoditi i prodavati u cijeloj Europi. Iz koncerna su u javnost dospjeli planovi o reorganizaciji proizvodnje i promjeni modela u ponudi do 2023. godine.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

One uključuju prestanak proizvodnje Passata, ali i Arteona, za europsko tržište, njihovu zamjenu nekim budućim električnim modelom (kakvih u razvoju kod WV-a ne manjka), dok bi prazninu na tržištu nastalu povlačenjem Passata imala zadatak popuniti Škoda Superb. Izravna konkurencija Superba i Passata bi, u uvjetima manje potražnje za ovom klasom automobila, dovela do prevelike kanibalizacije, smatraju u vodstvu VW-a. Kako bi ljubitelji Passata ipak imali što kupiti i nakon 2023. godine, navodno će u ponudi ostati tek njegova karavanska izvedba (Variant). Kad je riječ o Arteonu, iz proizvodnje će se povući i “obična” i shooting brake inačica.

Elektrifikacija limuzina

Passatu i Arteonu “presudila” je sve veća popularnost SUV-ova u Europi. Pripomogao je i opći trend elektrifikacije i prelaska Volkswagena sve više na modularnu platformu MEB. Dodatni razlog odustajanja od Passata predstavlja i činjenica da je koncern htio preseliti njegovu proizvodnju u Tursku, ali su ovi planovi nedavno odbačeni zbog tamošnjeg oružanog sukoba sa Sirijom.

Od mnogima omiljenog Passata ćemo se, izgleda, uskoro morati oprostiti, te se početi navikavati na to da je i Volkswagen jedan od proizvođača koji će se fokusirati na električne automobile i iznimno popularne SUV-ove.

Potencijalni električni nasljednik Passata mogao bi biti model predstavljen kao koncept ID SPACE VIZZION, za koji je nedavno potvrđeno da će biti pušten u serijsku proizvodnju. Imat će iznimno aerodinamičnu karoseriju koja će elektropogonu omogućavati autonomiju od čak 700 kilometara s jednim punjenjem baterija.

YouTube MP3 - Hotmail
1