Volkswagen najavio up! GTI

Volkswagen najavio up! GTI

Većina automobilističkih zaljubljenika će oznaku GTI (sorry Peugeot) automatski vezati uz Golf. VW nam je ponudio i manji Polo GTI, a sada ide još jednu stepenicu niže, odnosno uskoro će na tržište stići i up! GTI.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Konkretnije, up! GTI, koji će premijeru imati za koji dan na godišnjem susretu poklonika Volkswagena na austrijskom jezeru Wörthersee, je službeno konceptno vozilo, no iz Volkswagena je već potvrđeno kako tijekom sljedeće godine možemo očekivati i konačnu produkcijsku verziju koja će, u jednu ruku, biti hommage originalnom Golfu GTI.

Ovaj near-production koncept pokreće 1,0-litreni 3-cilindrični TSI pogonski stroj snage 85 kW, odnosno 115 KS te najvećeg okretnog momenta od 230 Nm. Ako se nekom ove brojke čine premalima za jedan GTI model treba reći da up! GTI teži svega 997 kg. Dakle, bit će to dovoljno za ubrzanje do 100 km/h za 8,8 sekundi i najveću brzinu od 200 km/h što je sve malo bolje od originalnog Golfa GTI.

Pored snažnijeg motora up! GTI će se od ostatka ponude razlikovati agresivnijim aero kitom, odnosno novim branicima, krovnim spojlerom i sl, kao i jedinstvenim 17-colnim naplacima, novim tvrđim ovjesom i 15 mm nižom podnicom te raznim ukrasima vanjštine i unutrašnjosti vozila.

Kada stigne na tržište konkurenciju će mu činiti Twingo GT i Smart ForFour Brabus.

YouTube MP3 - Hotmail
1