Volkswagen je mogao izbjeći Dieselgate i uštedjeti milijarde

Volkswagen je mogao izbjeći Dieselgate i uštedjeti milijarde

Automotive News je objavio vrlo interesantan članak u kojem saznajemo kako je Volkswagen mogao izbjeći najveću aferu u svojoj povijesti, tzv. Dieselgate.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Konkretnije, Volkswagen i Daimler su početkom prošlog desetljeća vodili pregovore o suradnji na nekoliko različitih područja, a među njima i na razvoju novih dizelskih motora, no 2005. cijela je priča propala i od suradnje nije bilo ništa. Upućeni tvrde i kako se tijekom pregovora razgovaralo o povezivanju ova dva proizvođača na način da jedan drugome uđu u vlasnički udio od oko 10%. Što dovoljno svjedoči o ozbiljnosti pregovora.

No, VW je navodno u konačnici odustao od svega i odlučio samostalno razvijati svoju novu dizelsku tehnologiju, odnosno prebaciti se na Common Rail. Spomenuti izvor tvrdi kako su se u VW-u odlučili protiv suradnje s Daimlerom jer bi ugradnja mercedesovih BlueTec motora povećala cijenu za oko 1.000 Eura po automobilu. U Volkswagenu su nastojali smanjiti troškove proizvodnje, no u tome nisu uspjeli pa su odlučili krenuti u samostalnu dizelsku pustolovinu.

Godinu dana nakon što su propali pregovori s Daimlerom, volkswagenovim šefovima su predstavljeni prvi primjerci motora EA189 koji je tada dobio zeleno svjetlo za proizvodnju. Da, EA189 je motor koji u osnovi predstavlja osnovu cijele afere, a Automotive News tvrdi kako je već tada započeo rad na tzv. cheating device tehnologiji, odnosno softveru koji će omogućiti varanje na emisijskim testovima.

S obzirom na visoku cijenu koje je Grupa VW platila i koju će još neko vrijeme nastaviti plaćati kroz razne nagodbe, otkupe vozila i sl. možda bi bilo jeftinije da su se 2005. odlučili na suradnju s Daimlerom…

YouTube MP3 - Hotmail
1