Volkswagen ipak napušta rusko tržište

Volkswagen ipak napušta rusko tržište

Godinu i tri mjeseca od početka ruske invazije na Ukrajinu i uvođenja međunarodnih sankcija toj zemlji, Volkswagen je povukao očekivani potez i prodao svu svoju imovinu i podružnice u Rusiji

Kada je, u veljači prošle godine, Rusija započela s velikom invazijom na Ukrajinu, brojne su kompanije napustile to tržište iz protesta, kao i zbog međunarodnih sankcija, koje su uslijedile. Među njima su bile i brojne automobilske kompanije – onima manjima izlaz s ruskog tržišta bio je jednostavniji, dok je drugima, većima, značajno kompliciraniji i uz veći utjecaj na poslovanje. Među većima je tako bio Renault, koji je prodao svoj AvtoVAZ uz mogućnost otkupa natrag, što se dogodilo u svibnju prošle godine.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Sada, godinu dana nakon njih, konačni odlazak s ruskog tržišta objavio je i Volkswagen. Oni su svoju kompaniju Volkswagen Components and Services, ali i podružince Scania Leasing, Scania Finance i Scania Insurance, prodali dosadašnjem lokalnom zastupniku za svoja vozila, kompaniji Avilon. Prodajna cijena nije službeno objavljena, ali se doznaje da je riječ o otprilike 125 milijuna eura, što uključuje i prodaju tvornice u gradu Kaluga, koja ima kapacitet proizvodnje od 225 tisuća vozila godišnje. Ta tvornica zapošljava i oko 4 tisuće radnika.

Prodaju su potvrdile i odobrile i Ruske vlasti, a nije poznato uključuje li ugovor, kao u slučaju Renaulta, i klauzulu o mogućnosti ponovnog otkupa. Zanimljivo, Volkswagen je u tvorničke pogone, otvorene 2007. godine, uložio čak 774 milijuna eura.

YouTube MP3 - Hotmail
1