Volkswagen ima koncept robotskog punjača električnih vozila

Volkswagen ima koncept robotskog punjača električnih vozila

Mobilni robot za punjenje električnih automobila trebao bi, ako se pita Volkswagen, donijeti revoluciju u način punjenja u javnim garažama i olakšati vozačima taj proces

Volkswagen je na YouTube postavio video koji prikazuje njihov novi koncept punjenja električnih vozila u javnim garažama. Prema njemu, budućnost e-automobila koji prometuju gradovima i parkiraju se u garažama bit će nešto jednostavnija kad je riječ o napajanju električnom energijom – za isto bi, naime, trebali biti zaduženi maleni autonomni roboti.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Kada vozač parkira automobil i putem mobilne aplikacije zatraži punjenje, zadatak ovih robota jest pronaći punu bateriju (nešto kao power bank) na punjaču u garaži, uzeti je odatle te odvesti do automobila. Automobil cijelo vrijeme komunicira s robotom, otvara mu poklopac priključka za punjenje, a ovaj priključuje bateriju na njega i odlazi na sljedeći zadatak. Isto tako po završetku punjenja robot ima zadatak pospremiti bateriju natrag na punjač.

Volkswagen već ima funkcionalan koncept ovog sustava, opremljen s baterijama kapaciteta 25 kWh koje su u stanju puniti vozila istosmjernom strujom snage 50 kW putem brzog punjača. Robot može istovremeno manipulirati i prevoziti više baterija. Ovo rješenje moglo bi olakšati instalaciju punionica u garaže jer zahtijeva samo jednu postaju, dok sve ostalo obavlja robot – pa nije potrebno provlačiti instalacije do svih parkirnih mjesta.

Za sada nema informacija o tome kada bi ovaj koncept Volkswagen mogao početi pretvarati u finalni komercijalni proizvod.

Podijeli:
1