Volkswagen ID.3 nakon 100.000 km – koliko “drži” baterija?

Volkswagen ID.3 nakon 100.000 km – koliko “drži” baterija?

Njemački ADAC testirao je Volkswagenov električni ID.3 na intenzivnom testu velike kilometraže, bez pažljivog odnosa prema bateriji, a automobil je položio test s prilično dobrim rezultatima

Najveći i najpoznatiji autoklub u Europi, njemački ADAC, bavio se intenzivnim testiranjem Volkswagenovog modela ID.3, prvog električnog automobila iz obitelji ID podvrgnutoga takvom sustavnom testu. Tijekom više mjeseci automobil je prolazio niz testiranja, između kojih su mu inženjeri detaljno provjeravali stanje. Korištenje je bilo bez posebne pozornosti prema bateriji, kako bi se ciljanih 100.000 kilometara prevalilo što je prije moguće.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Test izdržljivosti

Tako je testni ID.3 Pro S, s baterijom kapaciteta 77 kWh, često bio punjen na brzim punionicama do kapaciteta od 100%, što proizvođač ne preporučuje, a ponekad je vozilo čekalo na novi test i po nekoliko dana pri 100%-tnoj napunjenosti (također nije preporučljivo). Tijekom testiranja ID.3 je primio nekoliko over-the-air softverskih nadogradnji, njima “otključao” veću snagu, ali i efikasnost te doseg. Softversko ažuriranje također se pokazalo korisnim za vožnju u hladnim uvjetima i na kratkim relacijama, gdje je donijelo vidljivo poboljšanje performansi.

Ono najvažnije za maratonski test izdržljivosti u ovom slučaju bio je krajnji kapacitet baterije, nakon 100.000 kilometara testiranja u različitim uvjetima. Volkswagen ID.3 je tada imao iskoristivi neto kapacitet baterije od 93%, što je ocijenjeno pozitivnom ocjenom. Volkswagen inače za sve svoje ID modele jamči da će nakon 160.000 prevaljenih kilometara ili osam godina imati dostupno najmanje 70% originalnog neto iskoristivog kapaciteta baterije, što ovaj test potvrđuje kao realno obećanje.

Od negativnih stvari testeri ističu kontrole na dodir, koje nisu sasvim precizne, kao i spori infotainment sustav. Imali su i nekoliko problema s bukom pogonskog vratila, što im je popravljeno u sklopu tvorničkog jamstva. U testnom razdoblju morali su obaviti tek jedan redovni servis, koji je koštao oko 500 eura.

YouTube MP3 - Hotmail
1