Električni Ford na volkswagenovim temeljima

Električni Ford na volkswagenovim temeljima

Prema postignutom i službeno potvrđenom sporazumu Volkswagen i Ford su odlučili dodatno povećati svoju raniju suradnju. S jedne strane Ford će u svojoj njemačkoj tvornici proizvoditi električno pokretane modele temeljene ne VW-ovoj platformi MEB, a njemački će automobilski div uložiti 2,6 milijardi dolara u fordov odjel Argo AI zadužen za razvoj autonomno pokretanih vozila.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Fordov električni model s njemačkom korijenima će biti namijenjen prvenstveno europskim tržištima. U Fordu planiraju u šest godina prodati oko 600.000 primjeraka vozila temeljenih na MEB-u, a prvi bi na tržište trebao stići tijekom 2023.

Njemački je proizvođač od 2016. u MEB uložio oko 7 milijardi eura i planira ju iskoristiti u oko 15 milijuna vozila pod značkom Volkswagena, Audija, Škode i Seata. Prvi će serijski model temeljen na MEB-u biti VW ID.3 čija će se premijera održati u Frankfurtu u rujnu.

Grupa Volkswagen će uložiti 2,6 milijardi dolara u Argo AI te će u naredne tri godine otkupiti od Forda dionice u vrijednosti od 500 milijuna dolara. Na taj će način Ford i VW postati ravnopravni suvlasnici u ovoj tvrtki za razvoj sustava autonomnog upravljanja.VW-ov odjel AID (Autonomous Intelligent Driving) će postati novo Argovo europsko sjedište, a vrijednost Arga AI će porasti na oko 7 milijardi dolara. Dodajmo i da Argo AI trenutno radi na razvoju sustava autonomnog upravljanja četvrte razine.

Oba proizvođača kažu da je suradnja plod želje za pojeftinjenjem i ubrzanjem razvoja tehnologija koje se vide kao budućnost automobilske industrije, prvenstveno električnog pogona i autonomnog upravljanja. Također, ističu da će obje strane i dalje međusobno ostati neovisne te jedna drugoj snažna konkurencija.

Podijeli:
1