Volkswagen i Ford bi mogli udružiti snage

Volkswagen i Ford bi mogli udružiti snage

Grupa Volkswagen i Ford Motor Company su u lipnju ove godine su potpisali Memorandum o razumijevanju i istraživanju strateškog saveza u svrhu jačanja konkurentnosti svake od tvrtki i pružanja boljih usluga korisnicima na globalnoj razini. Tada je postignut i dogovor o istraživanju potencijalne suradnje na brojnim područjima, uključujući i razvoj niza komercijalnih vozila, no isključena je mogućnost vlasničkog povezivanja te razmjena vlasničkih udjela.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

No, sada su se pojavile glasine kako ustvari VW i Ford već vode razgovore o budućnosti svoje suradnje koja bi vrlo lako mogla voditi k njihovom udruživanju. Konkretnije, prema izvještajima ljudi bliskih dotičnoj materiji, odnosno “promatrača” kako ih naziva The Detroit Bureau, pregovori o povezivanju već traju, no za sada je prerano govoriti o njihovim rezultatima te hoće li uistinu doći do spajanja VW-a i Forda.

Upućeni promatrači tvrde kako je trenutak za spajanje savršen. Naime, pred Fordom su veliki izazovi, a novo vodstvo je započelo, prema analizi pojedinih stručnjaka, radikalnu transformaciju. Upravo bi mu u tome mogla koristiti podrška Grupe VW koja je generalno tehnološki snažnijeg potencijala te snažnije prisutna na većini svjetskih tržišta. S druge strane Nijemci bi se mogli okoristiti snažnim položajem Forda u Sjevernoj Americi te njihovim velikim iskustvom kada je riječ o SUV-ovima i pickup vozilima.

Dakako, u vidu treba imati i nove izazove koji se postavljaju pred auto industriju, a koji će iziskivati velika ulaganja i inženjerske te druge napore. Prije svega tu mislimo na elektrifikaciju pogonskih sklopova, autonomnu vožnju, povezivosti automobila i sl.

Ukoliko uistinu dođe do povezivanja Grupe VW i Forda na vlasničkoj razini nastao bi dakako daleko najveći svjetski proizvođač automobila.

Podijeli:
1