Volkswagen I.D. R započeo pohod na Nürburgring

Volkswagen I.D. R započeo pohod na Nürburgring

Prije nekoliko dana smo vas izvijestili o volkswagenovoj namjeri postavljanja novog rekorda staza za električna vozila na 20,8 km dugom Nordschleifeu, poznate njemačke staze Nürburgring. Vozilo s kojim će VW krenuti u pohod na ovaj prestižni rezultat je I.D. R koji se već može pohvaliti premoćnom pobjedom na prošlogodišnjem izdanju Utrke k oblacima, odnosno Pikes Peak International Hill Climb.

Dakako, prije pohoda na rekord I.D. R mora biti posebno pripremljen za ovu stazu koja se uvelike razlikuje od uspona na američki Stjenjak. Različiti su zahtjevi glede gustoće zraka, temperatura, oblika staze, podloge i sl. VW je sada predstavio konačnu izvedbu ovog modela, barem kada je riječ o vanjštini, odnosno aero paketu koji je rezultat kompjuterskih simulacija i testiranja na drugim stazama.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Sada je vozilo izašlo i na samu stazu te predstoji još nekoliko mjeseci razvoja i prilagođavanja vozila zahtjevima Nürburgringa. Jedan od glavnih izvora saznanja za VW-ove stručnjake je francuski vozač Romain Dumas inače četverostruki pobjednik na 24 sata Nurburgring. Dumas će s ovim I.D. R-om probati srušiti rekord od 6 minuta i 45,9 sekundi, a kojeg od svibnja 2017. drži model NIO EP9.

Napad na rekord će se održati tijekom predstojećeg ljeta. Koliko je za sada poznato dva električna motora ovog automobila s pogonom na sva četiri kotača će razvijati snagu od 500 kW, odnosno 680 KS te najveći okretni moment od 650 Nm. Do 100 km/h će ubrzavati za 2,25 sekundi, a najveća će mu brzina iznositi 270 km/h. Performanse pogonskog sklopa su podložne promjenama kako bi se automobil dodatno prilagodio stazi.

U niže priloženim video zapisima se možete pobliže upoznati s prvom testnom vožnjom na Nürburgringu te samim vozilom. Na kraju još dodajmo kako neslužbene informacije govore o tome da bi u VW-u možda mogli probati napasti i rekord staze kojeg je prošle godine postavio Porsche 919 Hybrid Evo. To bi uistinu bio spektakularan rezultat s obzirom da je spomenuti Porsche obišao “zeleni pakao” za 5 minuta i 19,55 sekundi.

Podijeli:
1