Volkswagen I.D. R napada Nürburgring

Volkswagen I.D. R napada Nürburgring

Vozilo koje je pomelo konkurenciju na prošlogodišnjem izdanju Utrke k oblacima, odnosno na Pikes Peaku, sada se sprema na sličan podvig na Nordschleifeu. Volkswagen trenutno radi na optimiziranju ovog moćnog električnog stroja za nastup na najpoznatijoj svjetskoj trkaćoj stazi, njemačkom Nürburgringu.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Cilj njemačkih stručnjaka je dakako postaviti novi rekord staze za električna vozila. Za vjerovati je da bi originalna izvedba ovog trkaćeg modela, prilagođena za Pikes Peak, lako postigla postavljani cilj, no u VW-u ništa ne prepuštaju slučaju. Tako su u VW-u odlučili u potpunosti prilagoditi I.D. R.

Najveću novost čini novo stražnje krila s uključenim DRS sustavom inspiriranim Formulom 1. Pritiskom prekidača vozač će moći otvoriti element stražnjeg krila te na taj način smanjiti downforce za oko 20% te smanjiti koeficijent otpora zraka. Nadalje, povećat će se najveća brzina vozila te će biti smanjena potrošnja energije.

Promjene su učinjene i na podnici te na prednjem spliteru koji će se trebati nositi s puno gušćim zrakom. Podsjetimo, Pikes Peak završava na 4.302 m nadmorske visine, dok se Nürburgring nalazi na 600 m nadmorske visine. Volkswagen je već testirao većinu novih aero elemenata za I.D. R u zračnom tunelu, a neki su izrađeni i putem 3D printa.

Za upravljačem modela I.D. R će se nalaziti Romain Dumas, a cilj je nadmašiti vrijeme od 6 minuta i 45,90 sekundi koje je ostvario NIO EP9. Najbrži krug na Nürburgringu od 5 minuta i 19,55 sekundi je ostvaren prošlog lipnja, a rekorderi su Porsche 919 Hybrid Evo i Timo Bernhard.

Volkswagen I.D. R bi uskoro trebao krenuti u svoj osvajački pohod.

YouTube MP3 - Hotmail
1