Volkswagen i Apple rade na autonomnim T6 Transporterima?

Volkswagen i Apple rade na autonomnim T6 Transporterima?

Prema navodima New York Timesa Volkswagen i Apple su postigli sporazum oko zajedničkog rada na razvoju autonomno upravljanih vozila. Točnije, ova dva proizvođača su još krajem prošle godine postigla dogovor oko pretvaranja VW-ovih T6 Transportera u autonomno upravljane prijevoznike appleovih zaposlenika.

Ovaj posao je dio famoznog appleovog Projekta Titan koji je započeo još 2015, a o kojeg vodstvo Applea ustvari nikada nije konkretnije predstavilo javnosti. Podsjetimo, cilj je navodno bio razviti i proizvesti autonomno upravljano električno vozilo, no navodno se nakon nekog vremena odustalo od samog vozila te je odlučeno posvetiti se samo razvoju sustava autonomnog upravljanja.

Preinake T6 Transportera će se navodno odraditi u Italdesignovim pogonima u Italiji, a Apple će u modelima T6 izmijeniti dobar dio interijera, ugraditi sustav autonomnog upravljanja te električni pogonski sklop. Ova će vozila služiti za prijevoz appleovih radnika između dvije appleove lokacije u Silikonskoj dolini, a vozač će stalno biti za upravljačem kako bi preuzeo nadzor nado vozilom u slučaju potrebe.

Za sada nije poznato hoće li Apple i VW nastaviti suradnju na ovom području, a zanimljivo je spomenuti kako VW navodno nije bio Appleov prvi izbor. Konkretnije, spomenuti izvor tvrdi da je Apple prvo htio surađivati s BMW-om pa s Mercedesom pa s Nissanom, BYD Autom te McLarenom. Glavni razlog ne postizanja dogovora s navedenim proizvođačima je navodno bio u zahtjevu Applea da ima kontrolu nad prikupljenim informacijama o radu ovih vozila.

Podijeli:
1