Volkswagen Grand California – dom na kotačima

Volkswagen Grand California – dom na kotačima

Volkswagen je predstavio svoj novi kamper, oko šest metara dugački model Grand California. U osnovi radi se o modelu koji se temelji na Crafteru, a koji se u odnosu na standardnu Californiju (temeljenu na manjem Transporteru) može pohvaliti s dodatnim prostorom za relativno veliku kupaonicu sa tušem i spremnikom za 110 litara vode. Tuš je moguće priključiti i na vanjski dio vozila, a izvana je moguće kontrolirati i temperaturu vode.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

U usporedbi s Crafterom ova putnička Grand California je dobila viši krov s krovnim prozorima iznad stražnjeg dijela dnevnog boravka, spavaćeg dijela i kupaonice. Unutrašnjost djeluje vrlo udobno, a velike staklene površine i svijetli materijali pojačavaju dojam prostranosti. Stražnji i bočni prozori se mogu otvarati prema van i opremljeni su mrežama za komarce i zaštitom protiv sunca.

Standardnu opremu će činiti krevet za dvoje, a u opciji će se nalaziti i gornji krevet za djecu.
Tu su i klizna vrata s električno izvlačnom stepenicom za lakši ulazak i izlazak iz vozila, a kao i plinski štednjak, sudoper, hladnjak zapremine 70 litara, stol za četvero i sl. koji su dio standardne opreme. Kupcima će se nuditi i razne mogućnosti tvorničke nadogradnje vozila putem, primjerice, klima uređaja na krovu vozila, produljive tende, solarnih panela, nosača za bicikle i sl. Opcijski Bluetooth sustav nudi mogućnost spajanja nekoliko uređaja na infotainment sustav

Za sada nema službenih podataka o motorizaciji, no za očekivati je da će osnovu ponude činiti 2,0-litreni TDI u verzijama različite snage između 110 i 163 KS. Iz VW-a je za sada potvrđeno samo kako će ovaj model biti moguće opcijski opremiti 4Motion pogonom na sva četiri kotača.

Za kvalitetniju i sigurniju vožnju će se pobrinuti i cijeli niz sustava pomoći vozaču kako i priliči jednom prvenstveno obiteljskom vozilu. Drugim riječima, kupci mogu očekivati sustav autonomnog kočenja u nuždi, sustav održavanja vozila u voznoj traci, sustav upozorenja na vozilo u mrtvom kutu, sustav upozorenja na bočni promet, sustav pomoći pri parkiranju, prilagodljivi tempomat i sl.

Službena premijera će se održati u Düsseldorf 25. kolovoza na tamošnjem salonu kampera, a isporuke ovog vozila kreću u prvoj polovici sljedeće godine. Do tada će postati poznati podaci o cijeni i sl.

Podijeli:
1