Volkswagen Golf proslavio 45. rođendan

Volkswagen Golf proslavio 45. rođendan

Prije par dana VW je obilježio 45 godina od početka proizvodnje svog najpopularnijeg modela, odnosno modela Golf. Naime, proizvodnja je započela krajem ožujka 1974. godine i od tada do danas je Golf postao najprodavaniji automobil svog proizvođača i treći najprodavaniji model u povijesti. Točnije, do sada je prodano preko 35 milijuna primjeraka ovog vozila u sedam generacija. Podsjetimo, osma generacija će na tržište stići krajem ove, odnosno početkom sljedeće godine.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Prvi Golf je u osnovi bio nasljednik Bube. Narodni automobil za novo doba. Volkswagen je svojim stručnjacima tako dao zadatak da osmisle ekonomično, praktično i cijenom pristupačno obiteljsko vozilo. Donijeta je odluka da to bude automobil s prednjim pogonom, sprijeda smještenim motorom, hatchback karoserijskog oblika te velikog otvora prtljažnika. Od tada je Golf kupcima bio dostupan i kao karavan, kabriolet, coupe, MPV…

Prvi VW Golf je tako sišao s proizvodnih traka 29. ožujka 1974. Za njegov dizajn je bio najzaslužniji legendarni talijanski dizajner Giorgetto Giugiaro, a Golf je kupce oduševio i vrhunskom kvalitetom. Ono što dodatno pomoglo Golfu da zarobi srca kupaca je bio prvi Golf GTI koji je u proizvodnju ušao 1976. Nije se radilo o prvom hot-hatchu, no zato je i danas riječ o vozilu koje definira svoj segment.

1983. je stigla druga generacija koja je Golfu zahvaljujući većim vanjskim dimenzijama omogućila veći stupanj praktičnosti, uz zadržavanje glavnih značajki vanjskog dizajna. Veću promjenu dizajna donosi treća generacija koja je predstavljena sredinom 1991.

Četvrta generacija koja je lansirana 1997. je naišla na nešto slabiji prijem kod publike. S jedne strane je hvaljena razina opreme i kvaliteta izrade, no mnogi su kritizirali vozna svojstva koja su kompromitirana značajnim rastom mase vozila. Sa sportske strane vrijedi reći da je sa četvorkom stigao i model R32. Sličan toplo-hladni prijem je dobila i peta generacija koja se pojavila 2003.

Golf VI je stigao 2008. te iako je riječ o temeljitom faceliftu prethodnika, velika većina poklonika VW i hatchback vozila općenito smatra ovaj model više no generacijskim skokom u odnosu na peticu. U pozitivnom smislu dakako. Mogli bi reći da Golf ponovno nije bio samo jedan od hatchback modela C segmenta, Golf je ponovno postao nešto više – Golf. Sline su posebno curile za nasljednikom modela R32, odnosno Golfom R snage 270 KS.

Golf VII je nastavio uspješnim stopama svog prethodnika, a veliku novost je činio prelazak na modularnu platformu MQB. Ovaj potez je omogućio rast vanjskih i unutrašnjih dimenzija uz smanjenje mase. Također, tu je i bogatija te naprednija oprema, a cijeli paket Golfa VII je ponovno definirao ovaj segment. Dijelom to vrijedi i zbog elektrificiranih izvedbi e-Golf i Golf GTE koji su pokazali put prema budućnosti.

Na kraju ovog malog pregleda povijesti Golfa recimo nešto o njegovoj budućnosti. Osma generacija ovog automobila bi prema posljednjim izvještajima trebala biti predstavljena prije kraja ove godine, a prodaja će krenuti nedugo zatim. Kada je riječ o vanjskom dizajnu ne treba očekivati velike novosti. Unutrašnjost će napraviti veliki iskorak poglavito zbog bogatije i naprednije opreme.

Ovaj će se automobil temeljiti na dotjeranoj izvedbi modularne MQB platforme (MQB Evo) što će, uz ostale novosti dovesti do smanjenja mase od 50-ak kilograma. Također, Golf VIII će imati nešto dulji međuosovinski razmak što će se pozitivno održati na ponudu prostora unutar automobila, posebno otraga te u prtljažniku.

Uz poznatu 3 i 4-cilindrični TSI i TDI motorizaciju u ponudi će se naći GTI i R izvedbe, a očekujemo i nekoliko elektrificiranih verzija.

YouTube MP3 - Hotmail
1