Volkswagen gasi benzince i dizelaše u Europi najkasnije do 2035.

Volkswagen gasi benzince i dizelaše u Europi najkasnije do 2035.

Još jedna u nizu najava o potpunom prelasku na električni pogon ovoga je puta stigla iz koncerna Volkswagen. Oni će, kažu, u Europi prestati prodavati vozila s klasičnim motorima između 2033. i 2035. godine

Prvi čovjek odjela prodaje u koncernu Volkswagen, Klaus Zellmer, dao je intervju za minhensku novinu Merkur. U njemu se osvrnuo na trend elektrifikacije novih vozila te očekivani kraj prodaje benzinaca i dizelaša koji je neminovan – samo ovisi od države do države i od proizvođača do proizvođača kada će ga provesti u djelo.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Zellmer kaže kako je trenutačni plan Volkswagena iz svoje ponude u Europi u potpunosti izbaciti sva vozila s motorima s unutarnjim izgaranjem u razdoblju od 2033. do 2035. godine. Slični planovi već su stigli iz brojnih kompanija, a budući da je Volkswagen ogroman i ne tako agilan koncern, logično je da su njihovi planovi za elektrotranziciju nešto sporiji od onih kod manjih proizvođača.

Nakon 2035. u Europi samo “električari”

Kad je riječ o ostatku svijeta, koji ne planira toliko stroge ekološke propise kao Europska unija, VW će tu ići još sporije. Plan im je u SAD-u i Kini prijeći na potpuno električne pogone “nešto kasnije” nego u Europi, no za sada ne otkrivaju koliko bi se dugo njihovi benzinci i dizelaši još mogli prodavati u tim dijelovima svijeta. Još duže, sasvim sigurno, prelazak na struju će trajati na tržištima Južne Amerike i Afrike (ipak su u Meksiku prastari model VW Bube proizvodili do prije dvije godine, pa je teško za očekivati da će ovoga puta modernizacija ići značajno brže).

Kako god bilo, Volkswagen najavljuje da će u sklopu svoje ekološke inicijative postati potpuno ugljično neutralan proizvođač vozila najkasnije do 2050. godine.

Podijeli:
1