Volkswagen – električna platforma MEB ponuđena svima

Volkswagen – električna platforma MEB ponuđena svima

Volkswagen je sukladno ranijim najavama odlučio svoju platformu za električna vozila, odnosno MEB (Modularer E-Antriebs-Baukasten) učiniti dostupnom drugim proizvođačima automobila. Razlog za ovakav potez je želja za daljnjim razvojem i rastom potražnje za električno pokretanim automobilima.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Dakako, VW će proširenjem upotrebe svoje platforme smanjiti jedinične troškove razvoja koje je sam imao te ponešto i zaraditi. Prvi korisnik MEB platforme izvan Grupe VW će biti njemački startup proizvođač e.Go Mobile AG, proizvođač gradskog električnog modela Life. Iz VW-a su potvrdili kako je rad na razvoju noviteta temeljenog na MEB-u već započeo.

Bit će zanimljivo vidjeti hoće li se na korištenje ove platforme odlučiti i neko renomiranije ime iz svijeta auto industrije. Raniji izvještaji su ukazivali da bi se MEB-om mogao poslužiti Ford. Naime, Grupa VW i Ford su nedavno započeli partnerstvo koje bi moglo rezultirati još širom i dubljom suradnjom.

Sama Grupa VW namjerava na MEB-u temeljiti oko 15 milijuna primjeraka svojih vozila pod značkama Volkswagen, Seata, Škode i Audija. Pored vozila velike proizvodne serije MEB se može koristiti i kod vozila s manjim proizvodnim serijama. VW je u Ženevi predstavio studiju I.D. Buggy čime je baš prezentirao podobnost ove platforme i za vozila koja će se proizvoditi i manjoj seriji.

Podijeli:
1