Volkswagen I.D. Vizzion – najava električne i autonomne budućnosti

Volkswagen I.D. Vizzion – najava električne i autonomne budućnosti

Volkswagen je na ženevskom auto salonu predstavio novi koncept iz linije I.D. Ovaj put je riječ o električno pokretanoj i autonomno upravljanoj limuzini pod oznakom I.D. Vizzion koja nam ukazuje na VW-ovu viziju high-tech automobila iz 2030. godine, a prije toga, već 2022, bi na tržište trebala stići produkcijska verzija ove studije.

Dakle, serijska limuzina iz modelne obitelji I.D. koja neće imati sve značajke studije, poput autonomnog upravljanja pete razine i sl, no i dalje će se raditi o tehnološki vrlo naprednom vozilu.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Izvana se Vizzion ne razlikuje previše od automobila sa četvorim vratima koje i danas možemo vidjeti na našim prometnicama, no unutrašnjost je u potpunosti lišena upravljača i papučica pa putnici glasovnim naredbama i gestikulacijom “govore” automobilu kuda da ide. Umjetna inteligencija i razni senzori, laseri i kamere tada preuzimaju zadaću da putnike odvedu na željenu lokaciju. Također, Vizzion je zamišljen tako da koristi informacije koje prikupljaju druga vozila kako bi uskladio svoju rutu i način vožnje sa stanjem u prometu.

Dimenzije ovog automobila iznose 5,16 x 1,94 x 1,5 m, a međuosovinski razmak mu iznosi popriličnih 3,09 m. U prostranu unutrašnjost se mogu smjestiti četiri osobe u četiri zasebna sjedala. Velike staklene površine povećavaju dojam prostranosti, a putnicima će na raspolaganju stajati bogata i napredna infotainment oprema.

Ponajviše se ističe microsoftov HoloLEns sustav tzv. proširene stvarnosti koji projicira virtualne zaslone ispred putnika koji putem njih mogu upravljati pojedinim on-board sustavima. Također, automobil je u stanju pamtiti preferencije pojedinih putnika i time dodatno unaprijediti iskustvo putovanja.

Vizzion je u potpunosti električni automobil kojega pokreću dva električna motora, prednji snage 75 kW, odnosno 102 KS i stražnji snage 150 kW, odnosno 204 KS. Motori su upareni s litij-ionskima baterijama kapaciteta 111 kWh koje bi mu trebale omogućiti autonomiju od oko 665 km. Uz klasični sustav punjenja Vizzion je opremljen i sustavom indukcijskog punjenja.

Podijeli:
1