Volkswagen I.D. Vizzion – najava električne i autonomne budućnosti

Volkswagen I.D. Vizzion – najava električne i autonomne budućnosti

Volkswagen je na ženevskom auto salonu predstavio novi koncept iz linije I.D. Ovaj put je riječ o električno pokretanoj i autonomno upravljanoj limuzini pod oznakom I.D. Vizzion koja nam ukazuje na VW-ovu viziju high-tech automobila iz 2030. godine, a prije toga, već 2022, bi na tržište trebala stići produkcijska verzija ove studije.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Dakle, serijska limuzina iz modelne obitelji I.D. koja neće imati sve značajke studije, poput autonomnog upravljanja pete razine i sl, no i dalje će se raditi o tehnološki vrlo naprednom vozilu.

Izvana se Vizzion ne razlikuje previše od automobila sa četvorim vratima koje i danas možemo vidjeti na našim prometnicama, no unutrašnjost je u potpunosti lišena upravljača i papučica pa putnici glasovnim naredbama i gestikulacijom “govore” automobilu kuda da ide. Umjetna inteligencija i razni senzori, laseri i kamere tada preuzimaju zadaću da putnike odvedu na željenu lokaciju. Također, Vizzion je zamišljen tako da koristi informacije koje prikupljaju druga vozila kako bi uskladio svoju rutu i način vožnje sa stanjem u prometu.

Dimenzije ovog automobila iznose 5,16 x 1,94 x 1,5 m, a međuosovinski razmak mu iznosi popriličnih 3,09 m. U prostranu unutrašnjost se mogu smjestiti četiri osobe u četiri zasebna sjedala. Velike staklene površine povećavaju dojam prostranosti, a putnicima će na raspolaganju stajati bogata i napredna infotainment oprema.

Ponajviše se ističe microsoftov HoloLEns sustav tzv. proširene stvarnosti koji projicira virtualne zaslone ispred putnika koji putem njih mogu upravljati pojedinim on-board sustavima. Također, automobil je u stanju pamtiti preferencije pojedinih putnika i time dodatno unaprijediti iskustvo putovanja.

Vizzion je u potpunosti električni automobil kojega pokreću dva električna motora, prednji snage 75 kW, odnosno 102 KS i stražnji snage 150 kW, odnosno 204 KS. Motori su upareni s litij-ionskima baterijama kapaciteta 111 kWh koje bi mu trebale omogućiti autonomiju od oko 665 km. Uz klasični sustav punjenja Vizzion je opremljen i sustavom indukcijskog punjenja.

Podijeli:
1