Volkswagen Buba: elektrifikacija kao posljednja prilika?

Volkswagen Buba: elektrifikacija kao posljednja prilika?

Volkswagen je najavio kako će do 2025. kupcima ponuditi trideset električnih modela, a među njima bi se navodno mogla naći i Buba. Naime, šef volkswagenovog dizajna Klaus Bischoff je u svom intervjuu magazinu Automobile priznao kako postoji mogućnost za lansiranje takve verzija Bube, no dodao je i da konačna odluka još uvije nije donijeta.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

S tehničke strane volkswagenovim stručnjacima električna Buba ne bi predstavljala nikakav problem s obzirom da im na raspolaganju stoje čak dvije platforme koje mogu poslužiti kao osnova za ovaj automobil. S jedne strane tu je platforma MQB u koja podržava električne pogone, a najbolji je primjer e-Golf, a druge tu je platforma MEB namijenjena upravo budućim volkswagenovim električnim modelima.

Veći je problem pitanje isplativosti tog projekta, odnosno potencijalne potražnje za električnom Bubom koja se u svojoj modernoj inkarnaciji nije pretjerano proslavila. Ipak, radi se o legendarnom automobilu velikog povijesnog značenja kojeg se u Volkswagenu nisu spremni lako odreći.

Da su u Volkswagenu već ranije razmišljali o električnoj Bubi pokazuje i konceptni model E-Bugster iz 2012. (na slici) koji nije stigao na tržišta, no sada je položaj električnih automobila ipak nešto drugačiji pa su ovaj put šanse za električnu Bubu zasigurno nešto veće.

Podijeli:
1