Volkswagen – autonomna vozila stižu sredinom sljedećeg desetljeća

Volkswagen – autonomna vozila stižu sredinom sljedećeg desetljeća

Kao što smo vas dublja izvijestili suradnja Forda i Volkswagena obuhvaća i suradnju na području razvoja autonomnih sustava upravljanja. Iz VW-a sada stižu nove informacije o planovima za komercijalizaciju ovako opremljenih vozila.

Tako je VW-ov šef za područje razvoja ove tehnologije Alexander Hitzinger izjavio da će ovaj njemački proizvođač u bliskoj budućnosti lansirati male flote autonomnih vozila. Hitzinger nije išao u detalje, no dao je natuknuti kako će se raditi o svojevrsnom testnom razdoblju u kojem će se proizvođač bolje upoznati sa svim pravnim, ekonomskim i tehnološkim izazovima koji stoje pred njim prije “veliko-serijskog” lansiranja autonomnih vozila.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Iako je ova tehnologija u posljednje vrijeme uvelike napredovala, Hitzinger kaže da se još uvijek moraju pronaći zadovoljavajuća rješenja za “neobične slučajeve”, odnosno za situacije koje su rijetke i netipične, a s kojima će se autonomna vozila morati suočavati te ih uspješno rješavati. Hitzinger kao primjer navodi vožnju u suprotnom smjeru na autocesti. Vozači znaju da takva vozila treba izbjeći, dok autonomno vozilo treba programirati na taj način jer samo zaustavljanje nije dovoljno s obzirom da svejedno može rezultirati opasnim frontalnim sudarom.

Što se tiče vremena dostupnosti ovako upravljanih vozila Hitzinger je rekao da bi Volkswagen trebao komercijalizirati autonomna vozila sredinom sjedećeg desetljeća. Kako bi uspio u toj namjeri VW će morati uvelike iskoristiti potencijale Argo AI-a, u kojeg je ušao novom suradnjom s Fordom.

Kupci takvih automobila će moći birati između toga da sami upravljaju vozilom ili da prepuste upravljanje vozilu. Hitzinger dodaje i da cijena tih sustava neće biti mala, a ionako će prvo stići u skuplje premium modele pa će prva autonomna vozila biti dostupna samo onima dubljeg džepa. Također, ova vozila će biti zanimljiva i taxi službama, dostavnim službama i sl. jer će im pojeftiniti poslovanje.

Na kraju Hitzinger dodaje da Volkswagen razvija tehnologiju autonomnog upravljanja “brzim ritmom” te da istodobno rade i na izgledu te konstrukcijskim rješenjima samih vozila. Do sada su nam već predstavili neke koncepte opremljene sustavima autonomnog upravljanja, uključujući i studiju Sedric (na slici).

Podijeli:
1