Volkswagen – autoindustrija će trebati još 40 baterijskih gigatvornica

Volkswagen – autoindustrija će trebati još 40 baterijskih gigatvornica

Vodstvo Grupe Volkswagen smatra kako će svijetu u skoroj budućnosti trebati još otprilike četrdesetak velikih tvornica baterija sličnih onima teslinoj tzv. gigatvornici u kojima će se proizvoditi baterije potrebne za rastuću ponudu električnih automobila.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Šef volkswagenovog razvoja Ulrich Eichorn je ovu izjavu dao na temelju projekcija unutrašnjih potreba samog VW-a. Podsjetimo, VW do 2025. želi da trećina njegovih novoprodanih automobila budu modeli s električnim pogonom.

Eichorn kaže da će do 2025. samo VW trebati više od 200 gWh za svoje modele, a ako bi i drugi vodeći proizvođači do iste godine htjeli u svojoj prodaji vidjeti četvrtinu električno pokretnih vozila trebat će im više od 1,5 TWh baterija, što je ekvivalent od preko 40 gigatvornica.

Dakako, u VW-u su svjesni da će tehnologija vjerojatno napredovati na način da e poveća gustoća i kapacitet ćelija pa možda neće biti potrebe za toliko tvornica, no pojedina rješenja koja se sada uvelike istražuju navodno neće biti u komercijalnoj upotrebi barem deset do petnaest godina.

1