Volkswagen od 2019. počinje sa serijskom ugradnjom sustava V2V i V2I

Volkswagen od 2019. počinje sa serijskom ugradnjom sustava V2V i V2I

Sustavi komunikacije Vehicle-to-Vehicle (V2V) i Vehicle-to-Infrastructure (V2I), odnosno sustavi komunikacije vozila međusobno i s okolnom infrastrukturom mogu dnevno spašavati nebrojene živote, no za sada ih proizvođači još uvijek nisu učinili tzv. mainstream proizvodom. Grupa Volkswagen namjerava to uskoro promijeniti.

Točnije, počevši od 2019. Volkswagen namjerava u sve svoje nove modele započeti ugradnju ovih sustava, odnosno pWLAN tehnologije koja će njihovim automobilima omogućiti da “razgovaraju” s drugim volkswagenovim modelima i modelima drugih proizvođača opremljenih ovim sustavom te s okolnom prometnom infrastrukturom, poput primjerice semafora i sl.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Volkswagenov sustav će imati komunikacijski radijus od oko 500 m što će omogućiti automobilu da “vidi iza ugla”, odnosno da unaprijed zna što čeka vozača u nepreglednom zavoju, a upozori na mjesto na kojem se nalazi se stvorio crni led i sličnim situacijama te da pripremi vozilo na davanje informacija i upozorenja, a kasnije i da samo reagira kako bi se izbjegle nesreće i sl.

Prednosti upotrebe ove tehnologije će rasti kako se bude širila njezina prisutnost u automobilima i dakako prometnoj infrastrukturi, a svakako vrijedi spomenuti i da će ista omogućiti polici i ostalim hitnim službama da još brže budu obaviještene o potrebi intervencije što će također doprinijeti spašavanju ljudskih života.

Podijeli:
1