Utrke električnih kartinga mogle bi postati olimpijski sport

Utrke električnih kartinga mogle bi postati olimpijski sport

Organizacijski odbor Olimpijskih igara u Los Angelesu 2028. godine i Međunarodni olimpijski odbor odlučuju o proširenju popisa sportova, na kojem bi se mogao prvi puta naći i oblik automobilizma

Utrkivanje je oduvijek bilo dijelom Olimpijskih igara, no bez pomoći motorom pogonjenih vozila – ali to bi se u narednim godinama moglo promijeniti. Organizatori Olimpijskih igara u Los Angelesu 2028. godine i Međunarodni olimpijski odbor trenutačno rade na proširenju popisa sportova, u kojima će se na tom događaju natjecati zemlje sudionice. Na završnom popisu novih sportova, uz kriket, lacrosse, squash, breakdance, karate, kick boks i baseball/softball, nalazi se i – motosport.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

U narednim bismo tjednima mogli doznati koji od navedenih sportova će ući u program OI 2028., odnosno koji od njih će biti predloženi Međunarodnom olimpijskom odboru. On nakon toga mora to potvrditi i službenim glasanjem u listopadu. Iako nije službeno potvrđeno koji oblik auto/motosporta je ušao u razmatranje, neki mediji doznaju kako je vjerojatno riječ o (ekološki održivom) utrkivanju malenim električnim karting bolidima. Na promociji te ideje još od 2018. godine radi i svjetska automobilistička federacija FIA, koja je organizirala i demo događaj te godine, na Svjetskim igrama mladih u Argentini.

Uđe li karting u program OI, bit će to prvi puta u povijesti da se na jednim Olimpijskim igrama nacije mogu natjecati u bilo kojem obliku automobilizma. Tehnički gledano, još 1900. godine na OI u Parizu održano je nekoliko utrka, najboljima su bile dodijeljena odličja, no Međunarodni olimpijski odbor nije te događaje priznao kao službena natjecanja Olimpijskih igara.

YouTube MP3 - Hotmail
1