Usporedba učinkovitost – električna vozila najbolja

Usporedba učinkovitost – električna vozila najbolja

Vodeća europska nevladina organizacija koja se zalaže za čišći promet, Transport & Environment, je objavila vrlo interesantan prikaz učinkovitosti tri različita sustava pogonskih sklopova. Konkretnije T&E je usporedio klasični pogon s unutarnjim izgaranjem (ICE) s baterijskim električnim (BEV) te vodikovim gorivim ćelijama (FCV).

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Za potrebe svojih izračuna T&E je kao izvor energije za punjenje BEV-a te za proizvodnju vodika (ili goriva za ICE) uzeo energiju iz obnovljivih izvora. Rezultati su vrlo nepovoljni za termičke motore s unutarnjim izgaranjem jer ih smješta na samo dno kada je riječ o učinkovitosti.

Konkretnije, učinkovitost BEV-a iznosi visokih 73%, FCV-ova 22%, dok klasični motori nude svega 13% učinkovitosti. T&E izvlači zaključak kako je visoka učinkovitost BEV-ova dokaz pravilnog smjera u kojem se trenutno kreću legislativa i autoindustrija, no teško je prijeći preko činjenice da se velika većina električne energije ne dobiva iz obnovljivih izvora.

U svakom slučaju riječ je o zanimljivom prikazu i nadamo se kako ćemo jednog dana uistinu imati pristup čistoj te jeftinoj energiji.

Podijeli:
1