Upozorenje! Veliki hit na vidiku – Predstavljen novi Peugeot 2008

Upozorenje! Veliki hit na vidiku – Predstavljen novi Peugeot 2008

Peugeot je predstavio novu generaciju modela 2008. Iako je tome teško vjerovati ovaj mali crossover izgleda i bolje od svog sjajno dizajniranog brata, nove generacije modela 208. Konkretnije, novi 2008 izgleda kao umanjena verzija modela 3008 i čini se kako mu ovaj “dizajnerski jezik” još i bolje stoji.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Novi 2008 se temelji na PSA-ovoj modularnoj CMP platformi, što je rezultiralo rastom duljine za 14 cm u odnosu na prethodnika, a narastao mu je i međuosovinski razmak što će se sve pozitivno odraziti na ponudu prostora unutar putničke kabine. Nadalje, širina ovog vozila iznosi 1,7 m, a visina 1,54 m. Sve izvedbe dolaze s prtljažnikom zapremine 434 l.

Kao što je i slučaj kod modela 208, novi će 2008 pokretati nekoliko benzinskih i dizelskih motora, a u ponudi će se nalaziti i električno pokretana izvedba. S benzinske strane, ponudu će činiti 3-cilindrični 1,2-litreni PureTech snage 100, 130 i 155 KS, dok će dizelsku ponudu činiti 4-cilindrični 1,5-litreni BlueHDI snage 100 i 130 KS. U ponudi će se nalaziti 5 i 6-stupanjski ručni te automatski 8-stupanjski mjenjači.

Električno pokretani e-2008 dolazi s litij-ionskom baterijom kapaciteta 50 kWh i električnim motorom snage 137 KS i najvećeg okretnog momenta od 260 Nm. Ovaj pogonski sklop podržava brzo punjenje snage do 100 kW, što znači da je bateriju moguće napuniti do 80% kapaciteta za oko 30 minuta. Baterije se nalaze u podnici vozila pa je ponuda prostora unutar putničke kabine i prtljažnika identična onima u konvencionalno pokretanim modelima. Autonomija modela e-2008 će se kretati oko 310 km.

Nadalje, novi Peugoet 2008 će se moći pohvaliti bogatom sigurnosnom i infotainment opremom. Između ostalog vrijedi izdvojiti sustav Drive Assist s održavanjem vozila u voznoj traci i upozorenjem na nenamjeran prelazak u drugu voznu traku te prilagodljivi tempomat sa stop&go funkcijom, kao i automatsko podešavanje prednjih svjetala. Tu je i Full Park Assist, sustav automatskog kočenja u nuždi, sustav prepoznavanja prometnih znakova, nadzora tzv. mrtvog kuta i sl.

Osnovu interijera će činiti peugeotov 3D i-Cocpit s manjim upravljačem i head-up zaslonom. Od opreme valja istaknuti dostupnost digitalne instrumentne ploče te audio sustava Focal s deset zvučnika. Inače trebala bi biti dostupna četiri paketa opreme Active, Allure, GT Line i GT.

Novi će Peugeot 2008 na tržište stići prije kraja godine, a nešto bliže datumu lansiranja će i cijene postati poznate.

Podijeli:
1