Umjesto head-up zaslona: Ford bi u farove automobila ugradio projektore

Umjesto head-up zaslona: Ford bi u farove automobila ugradio projektore

Do sada neviđena inovacija testira se u pogonima Forda. Njihova je ideja povećati sigurnost prometa tako što će farovi vozila na cestu ispred njega projicirati ključne informacije za vozača

Head-up zasloni s projekcijom bitnih informacija izravno na vjetrobran ili maleni zaslon u vidnom polju vozača inovacija su koja je trebala pomoći vozačima da se više fokusiraju na cestu. Oni smanjuju potrebu za skretanjem pogleda prema instrumentima i zaslonima u vozilu, no njihova je primjena još uvijek ograničena – ni proizvođači, a niti vozači kao da ih nisu u potpunosti prihvatili.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Ford stoga radi na novoj generaciji projiciranja ključnih prometnih informacija koja bi trebala biti još naprednija, sigurnija te osigurati da vozač zaista ne skida pogled s ceste. Svoju inovaciju nazivaju “farovima visoke razlučivosti”, a u praksi to izgleda tako da prednja svjetla vozila imaju ugrađene snažne projektore. Njima se podaci o ograničenjima brzine, opasnostima na cesti, poledici, upute iz navigacijskog sustava i slično – iscrtavaju na samoj cesti ispred vozila.

Kada se vozilo kreće brzinom od 90 km/h, svake sekunde prelazi 25 metara. Čak i najkraći pogled prema navigaciji ili drugim instrumentima može rezultirati “vožnjom naslijepo” koja traje desetke metara. To je još opasnije noću, kada vozači mogu lako propustiti vidjeti bitne stvari oko sebe – pojašnjavaju iz Forda. Stoga svojom idejom žele olakšati vozačima vožnju noću te im izravno pred očima prikazivati najbitnije informacije.

Osim samih vozača vozila s takvim projektorima, koristi bi imali i drugi sudionici u prometu. Pječaci i biciklisti mogli bi tako vidjeti pješačke prijelaze, put kojim se vozilo kreće kada ih zaobilazi i slično.

YouTube MP3 - Hotmail
1