Uhićen šef Renault-Nissana Carlos Ghosn

Uhićen šef Renault-Nissana Carlos Ghosn

Svjetski mediji su javili kako je Carlos Ghosn, vodeći čovjek partnerstva Renaulta, Nissan i Mitsubishija te predsjednik nissanove uprave, uhićen u Japanu zbog sumnje u financijske malverzacije. Točnije, Ghosn je navodno prekršio japanske zakone prijavljujući manji dohodak od stvarnog, a navodno je poduzimao i druge kažnjive radnje.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Nissan je objavio da je interna istraga pokazala kako je Ghosn u izvješćima podnesenim tokijskoj burzi prijavljivao manji iznos bonusa i dodataka na plaću od stvarnih. Nadalje, navodno su otkrivene i druge nezakonite radnje poput korištenje tvrtkina novca za vlastite potrebe i sl. Uz Ghosna financijskim se malverzacijama služio i Greg Kelly, jedan od nissanovih direktora.

Istraga je navodno trajala nekoliko mjeseci, a bila je potaknuta dojavama o nepravilnostima od strane za sada anonimnih zviždača. Ghosn u Japanu, unatoč dobrim rezultatima, nije bio pretjerano omiljen upravo zbog visoke plaće i raznih dodataka koje je primao, a navodno u zadnjih pet godina nije prijavio oko 44 milijuna Dolara.

Novinska agencija Kyodo prenosi kako su istražitelji u Tokiju ispitali Ghosna te pretražili pojedine urede u nissanovom sjedištu. Uprava ovog japanskog proizvođača na svom sljedećem sastanku namjerava predložiti Ghosnovo razrješenje s dužnosti predsjednika Nissana. Ostaje vidjeti što to znači za njegove druge dužnosti s obzirom da je Ghosn glavni izvršni direktor i predsjednik Renault-Nissana, glavni izvršni direktor Renaulta te predsjednik uprave Nissana i Mitsubishija.

Podijeli:
1