Uber: do 2030. godine sva vozila iz flote bit će na struju

Uber: do 2030. godine sva vozila iz flote bit će na struju

Najveći svjetski pružatelj usluga taksi prijevoza putem mobilne aplikacije, Uber, najavio je radikalan zaokret u poslovnoj politici – do kraja desetljeća svi njihovi vozači morat će imati električne automobile

Generalni direktor Ubera Dara Khosrowshahi izjavio je u intervjuu za američki CBS kako njihova kompanija čini velike korake kako bi smanjila svoj ugljični otisak. Već sada u svoju flotu su diljem svijeta ubacili velik broj električnih i elektrificiranih vozila, a potpuna tranzicija s fosilnih goriva na električnu energiju trebala bi biti završena do kraja desetljeća.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Kako bi Uber do tada ispunio svoj plan i postao ugljično neutralna kompanija, nakon 2030. godine na njihovoj platformi više se neće moći naručiti prijevoz klasičnim automobilima.

Plan za razvijena tržišta

“Imamo cilj biti potpuno električni u SAD-u, Kanadi i Europi”, kazao je Khosrowshahi. Na upit voditeljice hoće li partnerima-vozačima koji voze automobile na fosilna goriva biti zabranjeno prijaviti se na platformu, CEO Ubera rekao je “Tako je, ako ćemo raditi svoj posao, bit ćemo potpuno na struju”.

Uber već sada svojim vozačima ograničava klasu i godište vozila, ovisno o kategoriji u kojoj voze, no uvjetovanje prelaska na 100% električne automobile moglo bi biti značajno veći korak od toga. Kako bi pomogli svojim partnerima u toj velikoj promjeni, planiraju uložiti oko 800 milijuna dolara u razne oblike poticaja diljem svijeta. Trenutačno u nekim zemljama vozačima nude popuste na punjenje električnih vozila i plaćaju im nešto više po kilometru, ako je on prevaljen isključivo na struju.

Trenutačno Uber u svijetu u svojoj mreži ima oko 26 tisuća električnih vozila, a tijekom sljedeće godine planiraju ga gotovo udvostručiti, na oko 50 tisuća. U svijetu ova platforma ukupno ima više od 5 milijuna vozača koji godišnje odrade preko 6 milijardi vožnji u više od 900 gradova.

YouTube MP3 - Hotmail
1