U Tesli rekordni kvartal i godina prema isporukama vozila

U Tesli rekordni kvartal i godina prema isporukama vozila

Iz Teslinih je pogona u posljednja tri mjeseca 2021. godine izišlo preko 300.000 automobila, a tijekom cijele godine njih gotovo milijun je isporučeno kupcima

S početkom godine u Tesli su objavili svoje izvješće o broju automobila koje su tijekom prošle godine, i njezinog posljednjeg kvartala, isporučili kupcima. Prema tim podacima Muskova je kompanija prošle godine, unatoč pandemiji i sveopćoj nestašici čipova, imala rekordne rezultate.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Tijekom posljednja tri su mjeseca proizveli i isporučili nešto više od 300.000 automobila. Od toga manji dio otpada na modele S i X, kojih je proizvedeno oko 13 tisuća. Ostatak od 292 tisuće proizvedenih, odnosno gotovo 297 tisuća isporučenih vozila otpada na modele 3 i Y.

87% bolje nego u 2020.

Gledano na razini cijele godine, i tu je zabilježen rekord. U 2021. je u Tesli proizvedeno nešto više od 930.000 automobila. Tek manje od 25 tisuća na godišnjoj razini otpada na modele S i X, dok su model 3 i Y zaslužni za preko 97% ukupne proizvodnje.

Ovi godišnji rezultati veći su za čak 87% od onih zabilježenih godinu ranije. Prošlu godinu obilježio je i skok vrijednosti Tesline dionice, kada je, zbog te činjenice, kompanija prvi puta premašila tržišnu valuaciju od bilijun američkih dolara. Ista činjenica ustoličila je Elona Muska na čelo ljestvice najbogatijih ljudi na svijetu, s ukupnim bogatstvom procijenjenim na oko 300 milijardi dolara.

On je krajem godine prodao oko 10% svih Teslinih dionica koje je prije toga posjedovao, no ta rasprodaja nije nimalo negativno utjecala na vrijednost dionica, koje su u stabilnom trendu rasta. Trenutačno, tako, Tesla na tržištu vrijedi 1,2 bilijuna dolara.

1