U svibnju stižu nove EU oznake za automobilske gume

U svibnju stižu nove EU oznake za automobilske gume

Novi je standard oznaka osmišljen tako da potrošačima pruža više informacija o značajkama odabrane gume. Restrukturirani su razredi otpora kotrljanja i performansi kočenja u mokrim uvjetima kao i klasifikacija buke, a dodatne informacije bit će dostupne kroz QR kodove

U svibnju 2021. godine bit će predstavljena nova EU oznaka za gume, osmišljena tako da bi potrošači dobili sveobuhvatnije informacije o značajkama odabrane automobilske gume. U novoj oznaci restrukturirani su razredi otpora kotrljanja i performansi kočenja u mokrim uvjetima, a proizvodnja buke odsad će biti označena brojem decibela i slovima A, B ili C.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Krajnji korisnici moći će pristupiti dodatnim informacijama o odabranoj gumi u EU bazi podataka skeniranjem QR koda na oznaci. Dodatna nova značajka odnosi se na dva piktograma koji označuju je li riječ o automobilskoj gumi s prianjanjem na snijegu u skladu s EU-ovim standardima tipnog odobrenja poznatim i kao “test pahuljica” i/ili gumi bez šiljaka koja pruža prianjanje na ledu u skladu s novim ISO standardom.

Razredi od A do C na novoj će oznaci ostati nepromijenjeni. Gume C1 i C2, i za automobile i za kombi vozila, koje su po otporu kotrljanja i prianjanju na mokrom prethodno pripadale razredu E odsad će pripadati razredu D, koji je dotad bio prazan, a gume koje su dosad bile u razredima F i G pripadat će razredu E.

Potrošači mogu preuzeti dodatne informacije o svakoj gumi skeniranjem QR koda koji se nalazi u gornjem desnom kutu oznake gume. QR kod nudi poveznicu na bazu podataka EPREL u kojoj su navedene sve vrijednosti oznake za pojedinu gumu te početak i završetak proizvodnje modela.

Uštede goriva, manje emisije, veća sigurnost

Nova EU oznaka za gume osmišljena je kao pomoć potrošačima pri izboru guma s učinkovitijom potrošnjom goriva pružajući im ujedno informacije o putu kočenja. Odabir guma s nižim otporom kotrljanja i kod krajnjih korisnika i kod komercijalnih korisnika može dovesti do znatnih ušteda u smislu troškova goriva, kao i manjih emisija. Jasne informacije o prianjanju na mokrome omogućit će veću prometnu sigurnost, a informacije o buci pri prolasku osmišljene su kao pomoć u smanjenju zagađenja bukom koje proizvodi cestovni promet.

U povodu lansiranja nove EU oznake za gume Continental je među ostalim pripremio i posebnu web stranicu sa svim dodatnim informacijama.

YouTube MP3 - Hotmail
1