U Parizu najavljen skuplji parking za velike SUV-ove

U Parizu najavljen skuplji parking za velike SUV-ove

Veliki obiteljski SUV-ovi postali su najtraženiji segment automobila diljem Europe. Pariz, pak, želi "kazniti" one koji ih kupuju bez potrebe, pa potom stvaraju gužvu u ionako zagušenim gradskim ulicama

Pariške vlasti uvidjele su da su veliki gradski terenci postali sve češći oblik automobila na njihovim cestama, koji zauzimaju previše prostora. SUV-i su neefikasni, zagađuju okoliš i stvaraju gužve, smatraju vladajući, pa će ih uskoro početi opterećivati dodatnim troškovima, kako bi utjecali na vlasnike da nabave manje automobile te smanje gužve i zagađenje okoliša u gradu.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Iznimke za električna vozila

Predloženo je tako da se od početka sljedeće godine uvede posebna dodatna naknada za parkiranje na području Pariza, koja bi ovisila o veličini, masi i tipu pogonskog sklopa automobila. Detalji plana još nisu objavljeni, ali poznato je kako će nešto više cijene parkiranja morati plaćati vlasnici većih i težih SUV-ova. Toga će biti pošteđeni vlasnici električnih automobila, kao i oni kojima SUV-i objektivno trebaju za prijevoz više članova obitelji. Kako će se točno provoditi takva naplata i “dokazivanje” tko u SUV-u prevozi veliku obitelj, a tko ga je kupio iz zabave, za sada nije pojašnjeno.

U Parizu je, inače, svake noći parkirano oko 1,15 milijuna vozila, od čega je svaki sedmi automobil SUV. “Budući da tu nema zemljanih puteva ili planinskih cesta, SUV je u Parizu potpuno beskoristan”, izjavio je David Belliard, zamjenik gradonačelnice zadužen za mobilnost. “Osim toga, opasni su, glomazni i previše se resursa troši na njihovu proizvodnju”, dodao je.

YouTube MP3 - Hotmail
1