U Europi uskoro električni SUV-ovi VinFasta iz Vijetnama

U Europi uskoro električni SUV-ovi VinFasta iz Vijetnama

Relativno mladi proizvođač električnih automobila iz Vijetnama, VinFast, najavio je da će na europsko tržište pustiti svoja dva SUV-a, a planiraju ih u budućnosti i proizvoditi u Njemačkoj

Kompanija VinFast osnovana je 2017. godine, a električne automobile na tržištu nudi od 2019. Prvi su vijetnamski proizvođač vozila koji se proširio i na strana tržišta, kao i prva tamošnja kompanija koja proizvodi električna vozila. Trenutačno u ponudi imaju samo električne crossover modele različitih veličina, kojih je čak pet bilo predstavljeno na CES-u u Las Vegasu.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Osim toga, najavili su i kako će svoje automobile u dogledno vrijeme početi proizvoditi i u Europi te da već traže lokaciju za tvornicu, koja će biti smještena u Njemačkoj. Prije toga, na tržištu Europe trebala bi se naći njihova dva modela električnih SUV-ova, vidljivih na slikama uz ovaj članak.

Najam baterija i 10 godina jamstva

Modeli se nazivaju VF 8 (manji, kompaktniji SUV) te VF 9 (veliki SUV s tri reda sjedala). Manji model dug je 4.750 mm, nudi domet od 504 kilometra s jednim punjenjem baterija, dok je veći model dug 5.120 mm i nudi 500 kilometara autonomije. VinFast je objavio i po kojim će se cijenama ovi SUV-ovi nuditi na europskom tržištu. Prema tim informacijama, VF 8 koštat će od 43.350 eura, a VF 9 od 59.150 eura naviše.

No, ove cijene ne uključuju najam baterija, što je specifičnost kod ovog proizvođača. Baterije se, dakle, neće klasično prodavati uz vozilo, nego će ih biti potrebno “unajmiti” po određenoj cijeni. VinFast najavljuje i kako će unajmljene baterije mijenjati novima kada im iskoristivi kapacitet padne ispod 70%. Rezervacije su otvorene već sada, a kao prilično atraktivnom se ističe najava da će svi modeli dolaziti s 10-godišnjim tvorničkim jamstvom.

YouTube MP3 - Hotmail
1