U Europi prošlog mjeseca prodano više elektrificiranih vozila nego dizelaša

U Europi prošlog mjeseca prodano više elektrificiranih vozila nego dizelaša

Smjena generacija na europskom tržištu automobila dogodila se ovog kolovoza, kada je, prvi puta u povijesti, prodaja "zelenih" automobila s elektrificiranim pogonima premašila prodaju onih s dizelskim motorima

Prema podacima kuće Jato Dynamics u kolovozu ove godine prvi se puta u povijesti dogodilo da je na tržištu Europe prodano više električnih i elektrificiranih automobila nego onih na dizelski pogon. Ovo je tek jedan od zanimljivih podataka koje su u Jatu prikupili u 26 zemalja Europe. Oni pokazuju i kako je ukupna prodaja novih automobila u padu, i to za 33% u odnosu na kolovoz 2019. te 18% u odnosu na kolovoz 2020. godine. Kao glavne razloge za to ističu nestašice čipova koje su prouzročile usporavanje isporuka novih automobila, pa su kupci ili odgodili kupovinu ili se odlučili za rabljena vozila.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Unatoč padu ukupnog tržišta, zabilježen je porast potražnje za električnim i elektrificiranim modelima. Baterijska električna vozila i plug-in hibridi nastavljaju rastu, pa su i u kolovozu ove godine prodana u rekordnim količinama. Ukupni im je tržišni udio bio 21%, a na promatranim tržištima ukupno je novoregistrirano preko 151 tisuće takvih vozila. Od siječnja ih je registrirano ukupno 1,32 milijuna komada. Velika potražnja potaknuta je raznim državnim poticajima, smatra Jato, ali i općenito promjenama preferencija kupaca.

Jedini pokretač tržišta su EV modeli

Kao što smo već spomenuli, prošli je mjesec bio prvi u povijesti kada je broj prodanih baterijskih električnih vozila, plug-in hibrida i onih na vodikove ćelije ukupno nadmašio prodaju dizelskih automobila, i to za 10.100 komada. Nastavak je ovo trenda pada popularnosti dizelskih pogona, koji traje već godinama, kao i porasta potražnje za električnim pogonima.

Najprodavaniji model u elektrificiranoj kategoriji bio je Volkswagen ID.3, sa 7.904 komada. Odmah iza njega slijedi Teslin Model 3 s tek 80 prodanih primjeraka manje.

Kad je riječ o plug-in hibridima, u vodstvu su Ford Kuga i Mercedes GLC, dok su kod automobila na fosilna goriva najpopularniji bili Dacia Sandero, Volkswagen Golf i Toyota Yaris. Vrlo popularnim se pokazao i Teslin Model Y, koji je u svojem prvom mjesecu na tržištu već ušao u top 10 elektrificiranih vozila prema isporukama. Zanimljivo, na 5. se mjestu te ljestvice našao još jedan novi, pomalo neočekivani model – Fordov Mustang Mach-e, koji je prodan u preko 3.600 komada.

YouTube MP3 - Hotmail
1