Tvrtka koja elektrificira legendarne automobile dohvatila se modela GT40

Tvrtka koja elektrificira legendarne automobile dohvatila se modela GT40

Britanska kompanija Everatti predstavila je svoj novi projekt pretvaranja jednog poznatog trkaćeg automobila u električni, spreman za narednih nekoliko desetljeća. Model u pitanju je GT40

Everatti je britanska tvrtka koja uzima stare automobilske ikone te ih svojim, potpuno prilagođenim pogonskim sklopovima i baterijama, priprema za električnu budućnost. Ranije su se bili pozabavili modelima kao što su Porsche 911 (Coupe i Targa) ili Mercedes-Benz 280SL Pagoda, a najnoviji projekt im je elektrifikacija još jedne trkaće legende. “Žrtva” je ovoga puta endurance trkaći bolid Superformace GT40.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

GT40 razvio je, dakako, Ford za Le Mans 1960. godine, da bi 1966. odnio sada već legendarnu pobjedu i zauzeo prva tri mjesta na ovoj utrci. GT40 MKII, kako nazivaju svoju preradu, bit će suradnja tvrtke Superformance koja do danas radi na modelu GT40, te Everattijevih inženjera koji će mu udahnuti novi, električni, život.

Kao i svi njihovi modeli do sada, i ovaj će dobiti potpuno po mjeri izrađen pogonski i baterijski sklop, koji će (ako je to uopće moguće) poboljšati performanse legende Le Mansa i “pripremiti je za budućnost”. Prvi primjerak već je u razvoju, prototip šasije je sklopljen, a sada je u tijeku proces njegove prerade s motora s unutarnjim izgaranjem na elektromotore. Posebnu pozornost stručnjaci će posvetiti smještaju baterije i raspodjeli mase unutar vozila kako bi se zadržao duh originalnog GT40.

Očekuje se da će baterija od 46 kWh dati ovom modelu autonomiju od preko 200 kilometara, snaga motora bit će 800 KS, a ubrzanje od 0 do 100 km/h izvodit će za manje od 4 sekunde. O cijenama i broju planiranih automobila koji će na ovaj način biti prerađeni, za sada nema spomena.

1